Tradycyjna sałatka jarzynowa
KAROLINA • dawno temuNajnowszym trendem w sztuce kulinarnej (obok wymyślania nowych potraw z nieodkrytymi jeszcze składnikami) jest powrót do tradycyjnej kuchni narodowej. Okazuje się bowiem, że kierując się kilkusetletnimi przepisami, możemy stworzyć niepowtarzalne dania, które będą zachwycać swym smakiem. Jednym z głęboko zanurzonych w tradycji potraw polskiej kuchni jest sałatka jarzynowa.
Co to są jarzyny?
Głównym składnikiem omawianego dania, co można wywnioskować na podstawie jego nazwy, są jarzyny. Wbrew pozorom trudno jest precyzyjnie określić, czym one są. Termin: jarzyny ewoluował z czasem, a jego zakres pojęciowy ciągle się poszerza. Początkowo tym mianem określano rodzaj zbóż, który charakteryzował się tym, że sadzono je wiosną. Zamieszanie terminologiczne zaczęło się już w XVI wieku, kiedy to królowa Bona zaczęła sprowadzać z rodzinnych Włoch nowe uprawne rośliny jadalne. I tak jarzynami stały się inne siane wiosną warzywa. Pojecie jarzyny stało w opozycji względem terminu warzywa. Do pierwszych z nich zaliczano bowiem rośliny, które można było spożywać w surowej formie, podczas gdy drugą grupę stanowiły te, jakie należało przed zjedzeniem poddać obróbce cieplnej. Z czasem rozróżnienie to przestało funkcjonować, o czym świadczyć mogą składniki sałatki jarzynowej, którymi są jadalne wyłącznie po ugotowaniu ziemniaki oraz doskonała na surowo marchewka.
Przepis na sałatkę jarzynową
Tendencja do korzystania z tradycyjnych przepisów nie oznacza jednak konieczności ich wiernego przestrzegania. Wielu z nas lubi eksperymentować z dobrze znanymi potrawami i dodawać do nich wymyślne składniki. Innowacyjnych receptur przyrządzania doczekała się także sałatka jarzynowa z majonezem. Świadczą o tym cieszące się dużym uznaniem przepisy na sałatkę jarzynową z ryżem lub sałatkę jarzynową z kurczakiem. Wymyślanie dodatkowych lub zamienianie już istniejących składników ułatwia dobra znajomość przyrządzania tradycyjnej potrawy, dlatego też warto wiedzieć, jak zrobić sałatkę jarzynową.
Do przyrządzenia sałatki jarzynowej musisz przygotować następujące produkty:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 0,5 kg marchwi,
- 1 seler,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 średniej wielkości cebula,
- pół jabłka,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 jajka,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Umyte ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę należy ugotować. Po ich ostygnięciu trzeba dokładnie je obrać i pokroić w drobną kostkę.
Jajka powinny zostać ugotowane, obrane i także pokrojone w kostkę.
Ogórki kiszone należy opłukać pod bieżącą wodą i obrać ze skórki. Następnie powinny zostać pokrojone w kostkę o podobnej wielkości jak inne warzywa.
Jabłko należy obrać ze skórki i razem z cebulą pokroić je w kostkę.
Wszystkie jarzyny powinny postać umieszczone w naczyniu i wymieszane z dodatkiem pieprzu, soli i majonezu. Sałatkę należy przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze