Paszteciki z pieczarkami
KAROLINA • dawno temuCo prawda święta już dawno za nami i długo przyjdzie nam czekać na prawdziwy barszcz czerwony, którego zapach unosi się w całym domu, co nie przeszkadza temu, aby od czasu do czasu sięgnąć po świąteczne rarytasy. Przerwy między świętami trwają bowiem długie miesiące, a wykorzystanie niektórych przepisów na przysmaki wówczas przygotowywane pozwala nam przetrwać ten trudny dla miłośników bigosu, barszczu albo sałatki jarzynowej czas. Zdarza się, że wcale nie musimy kusić się na próbę wiernego odwzorowania bożonarodzeniowego albo wielkanocnego stołu. Wśród masy potraw znajdziemy bowiem wiele ciekawych propozycji, które możemy wykorzystać w trakcie wiosennego pikniku bądź wakacyjnego wypoczynku. Jedną z nich są paszteciki, które nie tylko bardzo łatwo jest przygotować, ale także przechowywać. Niewielkie ciasteczka na słono świetnie nadają się nie tylko po upieczeniu w piekarniku, ale także po odgrzaniu na grillu bądź w cieple ogniska. Nie trać zatem tej niepowtarzalnej okazji i poznaj różne pomysły na paszteciki, a także recepturę przygotowania pasztecików z pieczarkami.
Przepisy na paszteciki
Mówić o przepisach na paszteciki nie jest łatwo, zwłaszcza że coraz większej ilości produktów nadaje się to miano. Początkowo paszteciki były przyrządzane na bazie ciasta drożdżowego, w którego środku umieszczano mięso, grzyby albo warzywa. Następnie w ten sposób przyrządzone paszteciki smażono na głębokim tłuszczu, by serwować je razem z czerwonym barszczem. Z czasem receptura ta ewoluowała, czego powodem było także poprawienie się naszych warunków życia oraz dostępność różnych artykułów spożywczych. I tak dziś mianem pasztecików określa się niewielkie ciasteczka przygotowane na słono. Ciasto na paszteciki może być nie tylko drożdżowe, ale również francuskie czy kruche, natomiast same paszteciki coraz częściej pieczemy niż smażymy w głębokim oleju. Do środka tych niezwykłych ciasteczek możemy natomiast dodać cebulę, grzyby, ser, kapustę, ale również brokuły, pastę rybną albo pomidory. Wybór odpowiedniej wariacji zależy od naszych upodobań, choć i tak zazwyczaj do świątecznego barszczu przyrządzamy paszteciki z kapustą i pieczarkami, natomiast na imprezach znacznie lepiej sprawdzają się paszteciki z pieczarkami z ciasta francuskiego bądź kruche paszteciki z pieczarkami. Masz ochotę na przekąskę na powietrzu? Nie czekaj i już teraz poznaj przepis na paszteciki z pieczarkami.
Przepis na paszteciki z pieczarkami
Do przygotowania pasztecików z pieczarkami będziesz potrzebowała:
- 0,5 kg mąki,
- 150 ml śmietany,
- soli,
- 20 dag masła,
- 20 dag drożdży,
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 cebuli,
- pieprzu.
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną cebulką. Następnie siekamy je na bardzo małe kawałki albo mielimy w maszynce. Tak przygotowany farsz doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie przesiewamy mąkę, by dodać do niej miękkie masło, śmietanę, szczyptę soli i pokruszone drożdże. Z tych składników ugniatamy ciasto. Kiedy już będzie ono posiadało jednolitą strukturę, wystarczy rozwałkować je na dość cienkie placki. Mamy dwa sposoby nadania kształtu pasztecikom. Mogą one być zrobione w formie przykrytych z wierzchu ciastem babeczek albo też zawiniętych rulonów. Pierwszy sposób opiera się na wyściełaniu ciastem foremek, włożeniu do nich farszu i zamknięciu ich skrawkiem ciasta. Drugi natomiast polega na nałożeniu farszu na placek i zwinięciu go w rulon, który następnie dzielimy na małe porcje. Na koniec wystarczy piec paszteciki w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze