Paszteciki z grzybami - Przepis

Przepis kulinarny
Paszteciki z grzybami Zobacz 4 zdjęcia

Zamiast najbardziej tradycyjnych do barszczu uszek, możemy podać paszteciki z grzybami.Są nieco wytworniejsze. Można je przygotować dwa-trzy dni wcześniej. Ja lubię kiedy są małe,niemal na jeden kęs. Ciasto jest delikatne i lekkie. Grzyby w upieczonym cieście smakująnieco inaczej.

Składniki:

Ciasto:
- 50 dkg mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka (3 żółtka plus jedno całe jajko),
- 10 dkg masła,
- szczypta soli.

Farsz:
- 15 dkg suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- masło (olej),
- sól, pieprz,
- 1 łyżka tartej bułki,
- wywar z gotowanych grzybów.

Jak przyrządzić?

Farsz:
1) Grzyby po umyciu moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Potem gotujemyok. 1 godz. na spokojnym ogniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu grzyby mielimy.

2) Na patelni smażymy na szklisto drobno pokrojoną cebulę, dodajemy grzybyi przesmażamy razem. Dodajemy tartą bułkę i tyle wywaru, by całość stała się jednolitą,dość gęstą masą. Solimy (nieco mocniej, niż wydaje nam się akurat) i pieprzymy do smaku.Po ostygnięciu farszu możemy zacząć formować paszteciki.

Ciasto:
1) Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Siekamy schłodzone masło z mąką na drobno.Dodajemy żółtka i całe jajko. Niewielką część całego jajka po rozkłóceniu odkładamy do smarowania pasztecików.Dorzucamy szczyptę soli; szybko i zdecydowanie zagniatamy ciasto.

2) Kawałek ciasta (ok. 1/3) wałkujemy; szybko i dość cienko. Z płatów wykrawamy podłużne trójkąty(długości ok. 8-9 cm). Na podstawę nakładamy nieco farszu i formujemy paszteciki: boki składamy do środka,resztę ciasta zawijamy w stronę wąskiego czubka. Koniec zwiniętego ciasta powinien znajdować sięna spodzie pasztecika. Po przygotowaniu wszystkich, smarujemy je rozmąconym jajkiem.Wkładamy do piekarnika (180 st. C.) na wysmarowanej masłem blaszce. Kiedy staną się złote, są gotowe do wyjęcia.Trwa to ok. 15 min. i radzę wtedy nie wychodzić z kuchni, gdyż łatwo przegapić kilka minut.

3) Po zsunięciu z blachy możemy piec następną partię. Z tych proporcji wychodzi ponad 30 szt. małych(wielkości kciuka) pasztecików.

Jak podawać?

Na talerzu wszystkie razem. Ciepłe. Jeśli planujecie podanie ich następnego dnia, należy paszteciki podgrzać w ciepłym piekarniku.

Uwagi:

Takie ciasto można wypełniać innymi farszami, np. mięsem lub masą rybną.

Jeśli przygotujemy paszteciki wcześniej, przechowujemy w chłodnym, pozbawionym innych zapachów miejscu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania360 min.
Trudnośćprosty
Porcje6-8
Kalorycznośćtrochę ich jest
Przybliżony koszt30 zł

Paszteciki z grzybami: Podobne przepisy

Paszteciki z grzybami: wypróbuj również

Paszteciki z pieczarkami

... bowiem wiele ciekawych propozycji, które możemy wykorzystać w trakcie wiosennego pikniku bądź wakacyjnego wypoczynku. Jedną z nich są paszteciki, które nie tylko bardzo łatwo jest przygotować, ale także przechowywać ... . Niewielkie ciasteczka ...

dawno temu

Smażone grzyby

... Jak w prosty sposób połączyć przyjemne z pożytecznym? Wystarczy wybrać się na jesienny spacer do lasu i zbierać zdrowe, oraz przede wszystkim pyszne, grzyby. W trakcie takiej wyprawy ... można nie tylko wspaniale się zrelaksować, oddychać ...

dawno temu

Suszone grzyby

... , jak na przykład ser biały, szynkę czy wreszcie będące przysmakiem naszych wschodnich sąsiadów suszone ryby. Jednym z nielicznych produktów, które decydujemy się samodzielnie suszyć są grzyby. Zebrane ... niż spacer po lesie i zbieranie jego ...

dawno temu

Dania z grzybami

... Sierpień to czas wytężonych poszukiwań leśnych grzybów, których przyrządzenie nie musi być spędzać snu z powiek. Niedzielny spacer możesz ukoronować aromatycznymi potrawami, jakich przyrządzenie ... nie jest trudne, a efekt wprawi w zachwyt ...

dawno temu

Sposób na grzyby w cieście

... Grzyby nie mają może zbyt wielu wartości odżywczych, ale za to doskonale smakują, zwłaszcza grzyby w cieście. A jeśli do tego dodamy jeszcze, że jest to ciasto piwne, to już chyba nikogo nie trzeba ... będzie przekonywać. Danie nie jest zbyt ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... namiastki ulubionych produktów na czas długiej i mroźnej zimy. Jednym z nich jest marynowanie papryki, ogórków, sałatek warzywnych, ale przede wszystkim grzybów. Zobacz, jak w szybko i w prosty sposób możesz zapełnić swoją spiżarkę tymi ...

dawno temu

Zupa z suszonych grzybów

... Zupa z suszonych grzybów to doskonały pomysł na dzisiejszy obiad. Nie rób po raz kolejny pomidorowej czy ogórkowej. Nie pozwól sobie na nudę w kuchni. Rozwijaj się, wykorzystuj nowe przepisy, poznawaj nowe smaki. Zacznij od czegoś prostego, ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... Widok ludzi stojących przy drogach (nawet tych szybkiego ruchu) na skraju lasu i czekających na klientów ze słoikami jagód bądź koszami grzybów, jest zdecydowanie typowo polski. Chyba w żadnym innym ... europejskim kraju nie jest to aż tak ...

dawno temu

Jakie są objawy zatrucia grzybami?

... Już niebawem lasy zaleją grzybiarze. Joanna Narożniak z Mazowieckiej Inspekcji Sanitarnej wytłumaczyła, na co uważać i jakich zasad przestrzegać, gdy zbieramy grzyby. ... 1776074 - Absolutnie nie próbujmy grzybów sprawdzać po smaku - ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Krokiety z kapustą i grzybami

... Krokiety z kapustą i grzybami umm... to chyba mówi samo za siebie i już nic nie trzeba dodawać. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu ... białej kapusty2 jajka2/3 szklanki mąkipół ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Grzyb na ścianie? Czemu nie!

... Styczniowa pogoda potrafi zaskoczyć. Najpierw zaśnieżyła chodniki, zmroziła kończyny a teraz odwilż. Wraz z roztopami na ścianach niektórych mieszkań pojawia się… grzyb. Podczas gdy jedni walczą ... z infekcją ściany próbując pozbyć się ...

dawno temu

Gdy zatrujesz się grzybami

... Zbieranie grzybów to bardzo odpowiedzialne zadanie. Tu nie liczy się ilość, ale jakość. Każdy grzybiarz powinien znać gatunki grzybów oraz wiedzieć, jak postąpić na wypadek zatrucia. Jakie są objawy, które powinny cię zaniepokoić po zjedzeniu ...

dawno temu

Do grzybobrania marsz!

...   Trwa właśnie najlepszy sezon dla miłośników grzybów. Ze względu na sprzyjające warunki pogodowe w lasach można znaleźć ich prawdziwe „wysiewy”, a to nie lada gratka dla wszystkich ich poszukiwaczy ... . Potrawy ze świeżymi grzybami nabierają ...

dawno temu

Grzyby służą zdrowiu

... Jesień to najlepszy czas na grzybobranie. Grzyby goszczą na naszych stołach pod różnymi postaciami. Suszone, marynowane lub jako składnik potraw - zawsze są doskonałe. Mają nie tylko ciekawy smak ... W grzybach zawarte są witaminy A, C, D, PP i ...

dawno temu

Powiązane Tematy