Zamiast najbardziej tradycyjnych do barszczu uszek, możemy podać paszteciki z grzybami.Są nieco wytworniejsze. Można je przygotować dwa-trzy dni wcześniej. Ja lubię kiedy są małe,niemal na jeden kęs. Ciasto jest delikatne i lekkie. Grzyby w upieczonym cieście smakująnieco inaczej.
Składniki:
Ciasto:
- 50 dkg mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka (3 żółtka plus jedno całe jajko),
- 10 dkg masła,
- szczypta soli.
Farsz:
- 15 dkg suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- masło (olej),
- sól, pieprz,
- 1 łyżka tartej bułki,
- wywar z gotowanych grzybów.
Jak przyrządzić?
Farsz:
1) Grzyby po umyciu moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Potem gotujemyok. 1 godz. na spokojnym ogniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu grzyby mielimy.
2) Na patelni smażymy na szklisto drobno pokrojoną cebulę, dodajemy grzybyi przesmażamy razem. Dodajemy tartą bułkę i tyle wywaru, by całość stała się jednolitą,dość gęstą masą. Solimy (nieco mocniej, niż wydaje nam się akurat) i pieprzymy do smaku.Po ostygnięciu farszu możemy zacząć formować paszteciki.
Ciasto:
1) Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Siekamy schłodzone masło z mąką na drobno.Dodajemy żółtka i całe jajko. Niewielką część całego jajka po rozkłóceniu odkładamy do smarowania pasztecików.Dorzucamy szczyptę soli; szybko i zdecydowanie zagniatamy ciasto.
2) Kawałek ciasta (ok. 1/3) wałkujemy; szybko i dość cienko. Z płatów wykrawamy podłużne trójkąty(długości ok. 8-9 cm). Na podstawę nakładamy nieco farszu i formujemy paszteciki: boki składamy do środka,resztę ciasta zawijamy w stronę wąskiego czubka. Koniec zwiniętego ciasta powinien znajdować sięna spodzie pasztecika. Po przygotowaniu wszystkich, smarujemy je rozmąconym jajkiem.Wkładamy do piekarnika (180 st. C.) na wysmarowanej masłem blaszce. Kiedy staną się złote, są gotowe do wyjęcia.Trwa to ok. 15 min. i radzę wtedy nie wychodzić z kuchni, gdyż łatwo przegapić kilka minut.
3) Po zsunięciu z blachy możemy piec następną partię. Z tych proporcji wychodzi ponad 30 szt. małych(wielkości kciuka) pasztecików.
Jak podawać?
Na talerzu wszystkie razem. Ciepłe. Jeśli planujecie podanie ich następnego dnia, należy paszteciki podgrzać w ciepłym piekarniku.
Uwagi:
Takie ciasto można wypełniać innymi farszami, np. mięsem lub masą rybną.
Jeśli przygotujemy paszteciki wcześniej, przechowujemy w chłodnym, pozbawionym innych zapachów miejscu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 360 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | trochę ich jest |
Przybliżony koszt | 30 zł |