Gołąbki z grzybami
KAROLINA • dawno temuTrzeba uczciwie przyznać, że przepisy kulinarne pochodzące z nieraz bardzo odległych rejonów świata są dla nas niezwykle atrakcyjne. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ smakując jakieś potrawy po raz pierwszy, czujemy się jak małe dziecko dopiero rozpoczynające swoją przygodę ze światem zapachów i smaków. Przykładem ilustrującym takie zjawisko może być bardzo szerokie zamiłowanie do sushi bądź też kuchni marokańskiej. Obok kosztowania czegoś nowego lubimy natomiast wracać do smaków dzieciństwa. Zdarza się jednak, że nie potrafimy przyrządzać zrazów wieprzowych tak jak robiła to nasza babcia bądź lepić delikatnych pierogów z mięsem. Istnieje jednak pewien sposób na to, by odrobinę przybliżyć nam trochę odświeżone smaki dzieciństwa. Wystarczy znaleźć nieco urozmaicone przepisy kuchni polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule.
Pomysł na gołąbki
Gołąbki w najbardziej klasycznym wydaniu są niczym innym jak mięsem mielonym z dodatkiem ryżu bądź kaszy, owiniętym w delikatne liście sałaty. Zwykle serwowane były w sosie własnym bądź z dodatkiem sosu pomidorowego. Jednak w bardzo prosty sposób można urozmaicić ich smak, a nawet uprościć sposób ich przyrządzania. Jednym z pomysłów jest przygotowanie gołąbków bez zawijania albo jarskich gołąbków. Decydując się na drugą z wymienionych propozycji, wystarczy mięso mielone i ryż zastąpić chociażby kaszą gryczaną. Poza tym z powodzeniem możemy wzbogacić smak tradycyjnych gołąbków, przyrządzając gołąbki z ryżem i pieczarkami. Grzyby jednak będą komponowały się znakomicie nie tylko w gołąbkach z pieczarkami i mięsem, lecz również w gołąbkach wegetariańskich z pieczarkami. Niektórzy, przygotowując się na wigilijną ucztę, przyrządzają gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami. Danie to jest w pełni postne, a użycie leśnych grzybów sprawi, że będzie posiadało nie tylko znakomity aromat, lecz również niepowtarzalny smak. Jak przygotować tego typu potrawę?
Przepis na gołąbki z pieczarkami
Do zrealizowania przepisu na gołąbki z grzybami będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 duża główka kapusty pekińskiej,
- 1 woreczek kaszy gryczanej (albo 20 dag mięsa mielonego i 1/3 woreczka ryżu),
- 2 jajka,
- 40 dag pieczarek albo 20 g grzybów mrożonych,
- włoszczyzna,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Oddzielone od sałaty duże liście należy obgotować. W tym czasie gotujemy kaszę bądź ryż i pozostawiamy je do ostygnięcia. Pieczarki bądź grzyby leśne należy podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Kolejnym krokiem będzie wymieszanie kaszy bądź ryżu z mięsem z grzybami, dodanie do nich 2 jajek i połączenie wszystkich składników. Na liściach kapusty układamy farsz i zawijamy go. Gołąbki należy włożyć do brytfanny, dodać do nich wodę i włoszczyznę. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 70–80 minut. Na bazie bulionu warzywnego możemy następnie przygotować sos pomidorowy, dodając do niego koncentrat i łyżkę mąki.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze