Kasza z pieczarkami
KAROLINA • dawno temuW życiu każdego z nas przychodzi taki moment, w którym postanawiamy wpłynąć pozytywnie na swoje zdrowie poprzez zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Ulubione białe pieczywo zamieniamy na mniej smaczny chleb razowy, a zamiast ziemniaków na naszym stole zaczynają królować kasze. To właśnie one często kojarzą się nam z produktami jedzonymi przede wszystkim z uwagi na ich walory odżywcze, zdecydowanie natomiast mniej smakowe. Czas przełamać ten stereotyp i przygotować proste, lecz niezwykle smaczne danie z kaszy gryczanej. Czytając poniższy artykuł, a zwłaszcza korzystając z przepisu w nim zamieszczonego, przekonasz się, że jedzenie kaszy to nie tylko zdrowotna konieczność, lecz także prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeżeli dotychczas kojarzyłaś kaszę gryczaną tylko w połączeniu z gulaszem i ogórkami konserwowymi, spróbuj nowego zestawienia, w którym kasza smakuje równie dobrze.
Kasza gryczana
Jednym z rodzajów kasz jest kasza gryczana. Wydaje się, że to właśnie po nią sięgamy najczęściej, by przygotować różne potrawy, często zastępując inne składniki właśnie nią. Jest ona co prawda dość kaloryczna, jednakże stanowi bardzo dobre źródło węglowodanów, witamin i soli mineralnych. Co więcej, często sięgają po nią wegetarianie i weganie z uwagi na znajdujące się w kaszygryczanejbiałka. Świetnie sprawdza się również jako pożywienie dla osób cierpiących na różnego rodzaju dolegliwości związane chociażby z nadciśnieniem albo funkcjonowaniem układu pokarmowego. Jedząc kaszę, podobnie jak zamieniając białe pieczywo na ciemne, znacznie dłużej czujemy się syci niż po spożyciu ziemniaków. Co więcej, właściwości kaszy gryczanej sprawiają, iż nie tylko świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs albo ryb, ale także dobrze komponuje się z warzywami zarówno surowymi, jak i gotowanymi. I tak, korzystając z niej, możemy przygotować pierogi z kaszą, kaszę z warzywami albo kotlety z kaszy. Po ugotowaniu możemy także dodać ją do sałatek albo też zapiec z dodatkiem ulubionego sosu. Ciekawym pomysłem jest przygotowaniekaszy gryczanej z pieczarkami. Chyba nietrudno wyobrazić sobie, żekasza z grzybamijest naprawdę smacznym zestawieniem. Nie trać zatem szansy i poznaj przepis na to dietetyczne danie.
Kasza gryczana z pieczarkami
Do przygotowania kaszy gryczanej z warzywami będziesz potrzebowała:
- 2 opakowań kaszy gryczanej,
- 2 cebul średniej wielkości,
- 30 dag pieczarek,
- 4 czerwonych papryk,
- soli,
- pieprzu.
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie obieramy cebule, a także oczyszczamy pieczarki i kroimy wszystkie składniki na niewielkie kawałki. Następnie smażymy cebulę razem z pieczarkami na niewielkiej ilości oleju. Teraz tylko wystarczy połączyć warzywa z kaszą i kiedy składniki te będą już ostudzone, dodać jedno surowe jajko oraz posolić i popieprzyć do smaku. Następnie rozcinamy papryki na pół i wyjmujemy z nich gniazda nasion. Papryki nadziewamy farszem i całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze