Poncze i drinki na gorąco
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuNiestety, wiosnę w tym roku mamy marną… Jak widać na załączonym obrazku (czytaj: za oknem). Ciągle leje, wieje, a termometry uparcie nie chcą pokazać temperatury powyżej 20 stopni. Cóż można robić przy takiej pogodzie? Otóż wiele rzeczy… Ale dziś zajmiemy się tylko tymi nie nagannymi moralnie, zgodnymi z prawem i niezbyt tuczącymi. A propozycja jest taka: zaprośmy przyjaciół na wspaniałą kolację i rozgrzewające, niskoprocentowe napoje. Uwierzcie mi, że przy wspaniałym towarzystwie i szklaneczce dobrego koktajlu/ponczu/naparu człowiek zapomina o Bożym Świecie i naprawdę nie zwraca uwagi na to, co się dzieje za oknem…
Zimowa Cisza
- 75ml soku z winogron,
- 75ml soku ananasowego,
- 75ml wytrawnego, białego wina (polecam wina z Afryki – ich owocowy aromat idealnie nadaje się do tego napoju),
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka brązowego cukru
W niedużym garnku rozgrzewamy soki z winogron, ananasa i cytryny, aż prawie się zaczną gotować. Wtedy dolewamy białe wino i znów bardzo mocno podgrzewamy. Na sam koniec wsypujemy cukier i, cały czas mieszając płyn, trzymamy garnek na ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
Poncz mleczny
- 500ml mleka,
- 100ml śmietanki 36%,
- 50ml czarnego rumu,
- 25ml winiaku (bądź jarzębiaku),
- 25ml likieru pomarańczowego,
- 5 lasek cynamonu,
- 4 łyżeczki cukru
Cukier, rum i jedną laskę cynamonu podgrzewamy w małym rondelku, aż do rozpuszczenia się cukru. W kolejnym rondelku rozgrzewamy mleko, nie dopuszczając do jego zagotowania. Następnie do rumu dolewamy winiak i likier pomarańczowy i ponownie podgrzewamy na granicę zagotowania.
Do czterech szklaneczek rozlewamy po równo gorącego alkoholu i dopełniamy mlekiem tak, aby zostało po około 2 centymetry do krawędzi naczyń. Następnie ubijamy śmietankę na sztywno i dopełniamy nią szklaneczki. Podajemy udekorowane laską cynamonu.
I na koniec coś dla fanów ponczów bezalkoholowych:
Indyjski poncz herbaciany
- 1l wody,
- 100ml mleka,
- 7 łyżeczek herbaty Assam,
- 2 łyżki kandyzu (gruboziarnistego cukru),
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
Herbatę zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 4 minuty do naciągnięcia. Następnie całość przecedzamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
Mleko, kandyz, miód i przyprawy rozgrzewamy w niedużym rondelku, aż cukier się rozpuści. Nie pozwalamy jednak mieszance się zagotować!
Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na gładką masę. Następnie dolewamy po trochę gorące mleko z miodem i przyprawami, cały czas mieszając rózgą. Gdy uzyskamy jednolity płyn dolewamy do całości herbatę, nie przestając mieszać. Gotowy poncz rozlewamy do szklanek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze