Biała czekolada na gorąco - jak się rozgrzać jesienią?
OLIWKA . • dawno temuPrzyszła jesień, skończył się czas napojów orzeźwiających, a rozpoczęła się era rozgrzewających trunków. Dziś prawdziwy hit. „Pyszność” w czystej postaci. Roztopiona biała czekolada z likierem pomarańczowym i bitą śmietaną. Można to określić tylko jednym słowem – rozkosz!
Przygotuj:
- 1 l mleka
- 125 ml śmietany kremówki
- 75 ml likieru pomarańczowego
- 200 g startej białej czekolady
- 2 plastry pomarańczy
- 2 laski cynamonu
- 4 goździki
- odrobinę startej gałki muszkatołowej
- kandyzowaną skórkę z pomarańczy
Krok 1
Do rondelka wlej mleko, wsyp czekoladę (zostaw trochę do dekoracji), włóż pomarańcze, cynamon, goździki i gałkę. Powoli doprowadź napój rozgrzewający do wrzenia.
Krok 2
Ubij mleko trzepaczką, żeby miało konsystencję pianki.
Krok 3
Biała czekolada do picia jest już prawie gotowa. Wlej ją do 6 filiżanek i wlej likier.
Krok 4
Gorąca czekolada potrzebuje już tylko ozdób. Nałóż teraz bitą śmietanę, a na samym szczycie niech się znajdzie kandyzowana skórka i starta biała czekolada.
Krok 5
Jak się rozgrzać? Teraz już wiesz. Wystarczy tylko łyk.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze