Gorąca czekolada

Przepis kulinarny

Składniki:

- 100g ciemnej czekolady,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- łyżka cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- 100ml wody,
- 3/4l mleka.

Jak przyrządzić?

W teflonowym garnku roztopić czekoladę, dodać wszystkie składniki, z wyjątkiem mleka. Gotować, mieszając przez 2-3 minuty. Powoli dolewać mleko, cały czas mieszając. Kiedy napój będzie gorący, wyłączyć gaz i ubić trzepaczką (tak, żeby powstała pianka).

Jak podawać?

Udekorować bitą śmietaną, posypać cynamonem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
AutorD.

Gorąca czekolada: Podobne przepisy

Gorąca czekolada: wypróbuj również

Powiązane Tematy