Banany w czekoladzie
KAROLINA • dawno temuCo najczęściej kojarzy nam się z chwilą słodkiej przyjemności? Wiele osób bez wahania odpowie, że czekolada. I chociaż jej dzieje na przełomie wieków były różne, to do dziś stanowi ona jeden z rodzajów deserów, po które z chęcią sięgamy. Co prawda dziś nie jest tak ceniona jak niegdyś, kiedy jej główny składnik, jakim jest kakao osiągał rekordowe ceny porównywalne do złota, ale i dziś każdy z nas często właśnie poprzez wręczanie tabliczki czekolady wyraża swoją wdzięczność albo po prostu chce sprawić innym przyjemność. Obecnie, wybierając się do pierwszego lepszego sklepu, możemy sięgać po czekoladę w różnych postaciach. Obok jej tradycyjnej formy produkuje się także czekoladowe batoniki, lizaki, chipsy, cukierki czy lody. Co więcej, także w odniesieniu do samych tabliczek czekolady spotykamy się z dość dużą różnorodnością. I tak obok czekolady gorzkiej znajdujemy mleczną, białą, z nadzieniem albo dodatkami takimi jak owoce. Jeżeli spośród wymienionych propozycji smakuje ci czekolada z owocami, powinnaś przeczytać poniższy artykuł. Dowiesz się z niego więcej na temat owocowych deserów czekoladowych, a także poznasz sprawdzony przepis na banany z dodatkiem tego niezwykłego smakołyku.
Owoce w czekoladzie
Trudno wyobrazić sobie lepszą parę niż owoce i czekolada. Chyba nawet największy przeciwnik jedzenia słodyczy od czasu do czasu ulega tak wyśmienitej pokusie. Tego typu komponowanie czekolady z owocami jest bardzo doceniane i częstokroć wykorzystywane w czasie przygotowywania różnego rodzaju deserów. Nie chodzi tu tylko o ciasta, w których polewa czekoladowa bardzo często współgra zarówno z suszonymi, świeżymi, jak i kandyzowanymi owocami. Przecież to właśnie owoce i sos czekoladowy są jednymi z najczęściej stosowanych do lodów dodatków. Nie powinno nas zatem dziwić, że obok batoników i czekoladowych cukierków znaleźć możemy owoce w czekoladzie. Często to właśnie żurawina albo rodzynki oblewane są złocistą polewą. Jednak równie dobrze na zrobienie takiego zestawienia możemy sobie pozwolić w domu. Czasem jest to bardzo proste, bo wystarczy przygotować ciepłą czekoladę, by moczyć w niej przed zjedzeniem wybrane owoce. Nieco bardziej skomplikowany jest przepis na banany w czekoladzie. Jeżeli masz ochotę na tę wyśmienitą przekąskę, przeczytaj dalszą część artykułu, by dowiedzieć się, jak zrobić smażone banany w czekoladzie.
Przepis na banany w czekoladzie
Do przygotowania bananów w czekoladzie na gorąco będziesz potrzebowała:
- 4 bananów,
- 1 tabliczki mlecznej czekolady,
- 4 jajek,
- ½ szklanki mąki,
- 5 łyżek mleka,
- szczypty sody oczyszczonej.
Sposób przyrządzenia:
Banany obieramy ze skórki. Następnie wbijamy do rondelka jajka i ucieramy je razem z cukrem. Kiedy cukier już się roztopi, dodajemy do całości przesianą mąkę, sodę, a także mleko. W tak przygotowanym cieście zanurzamy banany i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. W tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy banany będą już zarumienione, zdejmujemy je z patelni i układamy na talerzu, polewając przed podaniem czekoladą i posypując cukrem pudrem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze