Przepis na żurek domowy
DAMIESA • dawno temuObok jajek i wielkanocnych bab z lukrem na świątecznym stole, jak co roku, znajdzie się także żurek. Kochamy go za kwaskowaty smak i lekko wyrazisty zapach, który powoduje, że aż „ślinka cieknie”! Jak przyrządzić dobry żurek?
Żurek-zakwas
Można go przygotować mieszając dokładnie wodę z mąką (masa musi być jednolita, bez żadnych grudek), a następnie dodając aromatyczne przyprawy takie jak pieprz, sól, ziele angielskie i czosnek. Do takiej mieszanki dodajemy także skórkę chleba (najlepiej razowego) naczynie zakrywamy i hermetycznie (np. przy użyciu gazy) zamykamy na 3 dni, aby składniki się „przegryzły”.
Przepis na żurek
Kolejnym krokiem w przyrządzaniu żurku jest ugotowanie wywaru z włoszczyzny, a następnie dodanie do niego gotowego zakwasu. Po zagotowaniu do zupy dodajemy białą kiełbasę, ziemniaki oraz jajko na twardo przekrojone na ćwiartki. Można także lekko zagęścić zupę śmietaną.
Żurek wielkanocny to obowiązkowa pozycja na liście potraw, które podczas tych dni powinny znaleźć się na naszych stołach.
Świetnym pomysłem jest podanie żurku w chlebie. Okrągły bochenek wystarczy wydrążyć w środku i usunąć środek, a następnie wlać zupę. Warto jednak pamiętać o tym, aby w tej kwestii nie przesadzić, bo zbyt cienka skórka chleba szybko nasiąknie i spowoduje wylewanie się zawartości.
Zupę możemy przyozdobić natką pietruszki i doprawić majerankiem
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze