Składniki:
1 kg kości wędzonych, 4 ziemniaki, duża cebula, 30 dag kiełbasy lub boczku wędzonego, duże opakowanie śmietany, 0,5l żuru-zakwasu, smalec do smażenia, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek
Jak przyrządzić?
W dużym garnku ugotować wywar z kości. Kości wyjąć i obrać z nich mięsko (najlepsze są te od schabu). Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru i ugotować. Kiełbaskę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż się zezłoci. Do wywaru z ziemniakami wlać roztrzepany żur, mieszać, aż się zupka zagotuje aby nie zrobiły się kluski. Gdy się troszkę pogotuje dodać kiełbaskę z cebulką i z tłuszczykiem oraz rozgnieciony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Garnek zestawić z gazu. Śmietanę zahartować i wlać do zupy. Doprawić roztartym majerankiem.
Potrzebne przybory:
duży garnek, patelnia, deska, nóż, praska do czosnku, łyżka
Jak podawać?
Gorącą, z ugotowanym na twardo jajkiem.
Uwagi:
Ilość czosnku i majeranku zależy od upodobań domowników, kiełbaski również (mojemu mężowi zawsze za mało). Mięsko też wrzućcie do zupki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Kasiunia |