Biała kiełbasa w różnych odsłonach
REDAKCJA • dawno temuBiała kiełbasa to jeden z produktów, które zgodnie z tradycją muszą znaleźć się w wielkanocnym menu. Najczęściej jadamy ją z wody, smażoną, z chrzanem lub w żurku. W sklepach dostępna jest w formie surowej lub parzonej, ale zawsze ważny jest jej kolor i skład. Istotna jest też forma podania - nieprawidłowe techniki gotowania mogą popsuć ten świąteczny przysmak. Oto kilka praktycznych wskazówek.
Dobrej jakości biała kiełbasa robiona jest z mięsa wieprzowego, czasami z dodatkiem wołowego, zawsze w cienkim wieprzowym jelicie naturalnym. Do mięsa dodaje się przyprawy: czosnek, majeranek, czarny i biały pieprz oraz sól. W stanie surowym kiełbasa powinna być luźna. Po obróbce (sparzeniu, pieczeniu) staje się zwarta, lekko krucha i soczysta. Mięso, które w formie surowej jest lekko różowe, po sparzeniu powinno stać się szare. Niedopuszczalna jest barwa różowa. Po wbiciu widelca, nie powinna tryskać z niego fontanna wody i tłuszczu, choć może wypuszczać trochę wody. Ważny jest też zapach. Po sparzeniu powinien być wyczuwalny czosnek, majeranek, pieprz. Niestety, producenci coraz częściej zaburzają proporcje mięsa, napełniając kiełbasę niepotrzebną wodą, dlatego warto zacząć dokładnie czytać etykiety i analizować skład ulubionej kiełbasy.
Jak ją przygotować? Sprawdzone przepisy na www.kuchnia.wp.pl
Źródło: WP Kuchnia
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze