Surówka z białej kapusty
KAROLINA • dawno temuPamiętasz może, jak wyglądała piramida przedstawiająca proporcje, jakie powinniśmy zachować, chcąc zdrowo się odżywiać? Jeżeli nie potrafisz wrócić do tego pamięcią, to wiedz, że znaczną część pokarmów, jakie spożywamy powinny stanowić warzywa. To właśnie one dostarczają nam wiele witamin i soli mineralnych niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. W jaki sposób sprawić, że w naszej diecie znajdzie się więcej zielonego? Wystarczy, że będziesz miała kilka sprawdzonych pomysłów na smaczne surówki świetnie komponujące się z różnymi daniami i uzupełniające ich wyśmienity smak oraz niepowtarzalny wygląd. Znacznie lepiej jest bowiem samodzielnie przygotować surówkę i mieć pewność, że jest świeża i wolna od konserwantów, niż kupować gotowe produkty. W taki sposób oprócz zdrowia zatroszczymy się także o nasze portfele, ponieważ samodzielne przyrządzenie surówki wcale nie musi wiązać się z dużym wydatkiem. Nie masz pojęcia, jaką surówkę przygotować do obiadu? Nie zwlekaj i zobacz, co możesz zrobić na bazie kapusty.
Surówki z kapusty
Wbrew temu, co się może na pierwszy rzut oka wydawać, surówki z kapustystanowią dość dużą grupę. Głównym powodem takiej sytuacji jest nie tylko to, że do kapusty możemy dodać różne produkty świetnie komponujące się z jej smakiem, lecz również wskazać można różne odmiany tego warzywa. Z jednej strony mamy do czynienia z popularną zwłaszcza zimą i w zestawieniu ze smażoną rybą surówką z kiszonej kapusty. Zgoła inny smak posiada surówka z kapusty pekińskiej, w której znaleźć się może także papryka albo ogórki konserwowe. Poza tym wskazać trzeba także możliwość przygotowania surówki z czerwonej kapusty czy kapusty pekińskiej. Dość duże możliwości związane są także z białą kapustą,zwykle używaną do robienia gołąbków. To właśnie nierzadko surówka z białej kapusty z majonezem stanowi dodatek do popularnych dań typu fast food. Równie świetnie smakuje surówka z białej kapusty z koperkiem czy surówka z białej kapusty z marchewką. Co więcej, ważna jest tu także szybkość jej wykonania. Wystarczy tylko pokroić wybrane warzywa i wymieszać je razem z sosem. Jeżeli nabrałaś ochoty na pyszną surówkę z białej kapusty,nie czekaj i skorzystaj w trakcie jej przygotowywania z poniższego przepisu.
Przepis na surówkę z białej kapusty
Do przygotowania surówki z białej kapusty będziesz potrzebowała:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy albo kroimy tak, by otrzymać cienkie paseczki. Następnie skraplamy ją sokiem z cytryny i czekamy chwilę, aż odrobinę zmięknie. W tym czasie należy obrać marchewkę i zetrzeć ją na drobnych oczkach.
Do warzyw dodajemy szczyptę cukru, soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Całość wzbogacamy dwoma łyżkami majonezu i pozostawiamy na chwilę w lodówce, aby wszystkie smaki się połączyły. Surówkę można podawać także ozdobioną świeżym koperkiem. Jeżeli chcesz, by posiadała ona bardziej wytrawny smak, możesz wkroić do niej pół cebuli i kwaśnego jabłka.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze