Zdrowe surówki
KAROLINA • dawno temuNie ulega wątpliwości, że wielbicielowi słodyczy (mimo podpowiedzi zdrowego rozsądku) trudno zamienić ciasto czekoladowe na marchewkę. Każdy z nas w mniejszym lub większym stopniu zdaje sobie sprawę z tego, że to właśnie warzywa powinny być jednym z produktów, po jakie sięgamy najczęściej. Ich jedzenie nie tylko sprawia, że nasza waga nie ulega zwiększeniu, lecz również nasze zdrowie i samopoczucie są w dobrej formie. Mówiąc o tradycyjnym polskim obiedzie, wskazać można trzy jego elementy składowe. Pierwszym z nich jest mięso pieczone albo smażone, drugim gotowane ziemniaki, które królują na wszystkich stołach, natomiast trzecim i nierzadko najmniejszym składnikiem głównego posiłku są – surówki. Stanowią jeden z najpopularniejszych sposobów na jedzenie świeżych warzyw, lecz często ze względu na brak czasu albo pomysłu rezygnujemy z ich przyrządzania, kupując gotowe produkty. Zaoszczędź sobie jedzenia konserwantów, a także ciężko zarobionych pieniędzy, i zobacz, jak możesz samodzielnie przyrządzić zdrowe surówki z dostępnych ci składników.
Pyszne surówki
Zastanawiałaś się kiedyś, czym właściwie jest surówka, i co ją różni od sałatki? Otóż, jak wskazuje nazwa surówkę wykonuje się z surowych warzyw, lecz równie dobrze możemy ją przyrządzić korzystając z owoców bądź łączyć oba te składniki. Na pewno charakterystyczna jest też konsystencja omawianego dodatku, bowiem jej elementy składowe są drobno pokrojone albo starte. Poza tym dobre surówki zawdzięczają swój wyjątkowy smak również rozmaitym przyprawom, jakie się do nich dodaje. Ich smak wzbogaca także olej bądź oliwa z oliwek i inne dodatki. Jeżeli do warzyw lub owoców dodany zostanie majonez, jogurt albo inny produkt zmieniający konsystencję na bardziej zwartą i jednolitą, wówczas mamy do czynienia z sałatką. Istnieje jeszcze jedna cecha różniąca obie potrawy. Pyszne surówki stanowią przede wszystkim dodatek uzupełniający danie główne, podczas gdy sałatki są na tyle sycące, że z łatwością można je jeść samodzielnie. Widząc już zatem zasadnicze różnice między wskazanymi potrawami, warto zastanowić się, po co właściwie należy jeść surówki. To właśnie te nieprzetworzone i świeże warzywa oraz owoce są głównym źródłem wielu witamin i minerałów, których na próżno szukać w daniach mięsnych. Na przykład smaczne surówki z marchewki dostarczają nam beta-karoten, witaminy z grupy B, E, K, wapń, żelazo, pektyny albo błonnik. Zadbaj o swoje zdrowie, i przeczytaj poniższe propozycje przepisów na surówki.
Przepisy na surówki
Surówki z kapusty można przyrządzać zarówno ze świeżego jak i ukwaszonego warzywa. Kiszoną kapustę należy opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Jeżeli nie ma w niej marchewki, to dodajemy ją razem z jabłkiem i cebulą. Całość natomiast należy doprawić solą, pieprzem i polać odrobiną oleju. Surówka ta idealnie komponuje się ze smażoną rybą i z łatwością uzupełni niedobory witaminy C w naszym organizmie.
Surówkę z pora można równie szybko i łatwo przygotować. Wystarczy obrać i zetrzeć na tarce wskazane warzywo, a następnie dodać do niego odrobinę marchewki i jabłka. Smak będzie jeszcze wyrazistszy, gdy dodamy kilka kropel soku z cytryny i szczyptę cukru.
Świeże ogórki możesz połączyć z posiekanym czosnkiem, odrobiną płynnego miodu, ziarnami sezamu, a całość polać sosem sojowym.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze