Czy wiesz jakie właściwości mają truskawki?
DAMIESA • dawno temuMożna powiedzieć, że sezon na truskawki już jakiś czas temu „ruszył z kopyta”. Te owoce sezonowe dają spore pole do popisu w kuchni! Nie dziwi więc fakt, iż mimo ich niezbyt niskiej w tym roku ceny, niewielu jest w stanie się im oprzeć. I dobrze! Taka pokusa bowiem przynosi zdrowiu same profity. Jakie?
Witaminy w truskawkach
Owoc truskawki to odmiana poziomki, która powstała po połączeniu jej dwóch odmian: chilijskiej i wirginijskiej. Taka zdrowa przekąska to istna bomba witaminowa! Warunkiem wysokiej wartości odżywczej truskawek jest jednak ich wygląd. Dokonując zakupu warto więc zwrócić uwagę na to, czy nie są one uszkodzone, a skórka na nich nie jest pomarszczona. Truskawki bardzo szybko się psują, więc nie mniej ważne jest także ich odpowiednie przechowywanie. Miseczkę z owocami należy umieścić w chłodnym miejscu. Dobrym pomysłem jest także ich zamrożenie.
Truskawki słyną przede wszystkim z tego, że mają w swoim składzie duże ilości witaminy C, A, kwasu foliowego oraz flawonoidów. Ponadto owoce te są cennym źródłem witamin z grupy B, a także cennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków. Zawarte w nich żelazo zapobiega anemii, a wapń i potas wzmacniają kości. Ponadto warto pamiętać o tym, że truskawki należą do tego rodzaju pokarmów, które mają działanie przeciwnowotworowe. Dzieje się tak dzięki kwasom owocowym, które neutralizują substancje rakotwórcze. Słowem: nie warto żałować sobie ich jedzenia! Do tego wykazują właściwości bakteriobójcze. Truskawki, choć bardzo słodkie, polecane są osobom będącym na diecie ze względu na swoją niską kaloryczność. W 100 g tych owoców jest tylko 35 kcal, więc można je jeść bez ograniczeń. Do tego wspomagają perystaltykę jelit, pobudzają pracę układu trawiennego, przeciwdziałają zaparciom, a z uwagi na dużą zawartość wody pozwalają szybciej pozbywać się z organizmu szkodliwych toksyn.
Truskawki w kuchni, czyli pomysły na kulinarne przekąski
Najpopularniejsze przetwory z truskawek to dżemy i konfitury. Można je wykonać samodzielnie rozdrabniając drobno owoce widelcem, a następnie łącząc je z cukrem żelującym i doprowadzając do wrzenia. Tak powstałą masą należy napełnić słoiki i zakręcone odstawić do wystygnięcia. Truskawki szczególnie dobrze sprawdzają się pod postacią deserów. Ciasta, ciasteczka czy puszyste dietetyczne muffinki z dodatkiem tych owoców staną się nie tylko mniej kaloryczne, ale także zyskają doskonałe walory smakowe. Można też sporządzić z nich pyszny koktajl. Wystarczy zmiksować je ze śmietaną, cukrem lub jogurtem naturalnym oraz kostkami lodu. Taki pożywny shake świetnie będzie smakował również, jeśli do całości doda się kilka łyżek miodu. Z innych kulinarnych rozwiązań można polecić też dodanie ich do śniadaniowych płatków, omletów czy przygotowanie z nich farszu do naleśników. W przypadku ostatniej propozycji, warto zastosować połączenie tych owoców z czekoladą do smarowania pieczywa.
Na koniec, warto pamiętać o tym, że truskawki świetnie komponują się z szampanem. Organizując zatem przyjęcie z tym trunkiem w roli głównej, warto pamiętać o przystawce z tych owoców.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze