Jak przyrządzić zdrowe przekąski? Szybkie przepisy na smaczne "małe co nieco"
JOANNA KOBYLAŃSKA • dawno temu • 5 komentarzyKupne smakołyki, po które często sięgamy między posiłkami, niestety mają niezbyt ciekawy skład i źle wpływają na nasz organizm. Co powiesz w związku z tym na zdrowe przekąski? Przygotujesz je w domu, z prostych składników w zaledwie kilka chwil. Dzięki temu uzyskasz pełnowartościowe przysmaki, które możesz zjadać bez żadnych wyrzutów sumienia. Przekonaj się sama, że zdrowe przekąski nie wymagają zbyt wiele wysiłku.
Według zaleceń, każdy człowiek powinien spożywać 5 posiłków w ciągu dnia, a co za tym idzie, podjadanie jest surowo zabronione. Natomiast w przypadku zdrowych przekąsek, zjadanie wartościowych produktów pozwoli na uniknięcie problemów trawiennych oraz nadwagi. Ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, ale efekt zadowoli nawet najbardziej wybrednych. Zobacz, jakie zdrowe przekąski błyskawicznie przyrządzisz we własnej kuchni.
Zdrowe przekąski – chipsy z pieczonych/suszonych warzyw
W tej propozycji, chipsy z pieczonych albo suszonych warzyw nie wymagają dodatkowego tłuszczu, co sprawia, że rzeczywiście są zdrową przekąską. Wystarczy, że przygotujesz pół kilograma marchwi, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz słodką i ostrą paprykę. Cienkie plasterki marchewki wymieszaj z oliwą i przyprawami. Kiedy każdy fragment warzywa będzie dobrze obtoczony, rozłóż zdrową przekąskę na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piecz przez 40 minut w 150 stopniach, po czym zwiększ grzanie na 170 stopni i piecz przez kolejne 20 minut. Dzięki temu uzyskasz bardzo chrupiące i smaczne warzywa.
Zdrowe przekąski – surowe warzywa i sos
W tym przypadku im więcej surowych warzyw, tym lepiej. Świetnym pomysłem jest pokrojona w słupki marchewka, papryka, ogórek, a nawet seler naciowy – nie musisz wykorzystywać wszystkich tych warzyw naraz, bo pojedynczo również posłużą za zdrowe przekąski. Półmisek pełen smacznych warzyw wymaga jeszcze samodzielnie przygotowanego sosu, który umieszczony w oddzielnej misce pozwoli na maczanie przekąsek. Sos czosnkowy: wystarczy wymieszać kubek jogurtu naturalnego z ząbkiem czosnku i ziołami prowansalskimi. Jeśli chcesz coś ostrzejszego do zdrowych przekąsek, wówczas zrób sos chrzanowy – połącz jogurt naturalny z dwiema łyżkami chrzanu. Jeżeli należysz do fanek włoskich klimatów, wybierz przecier pomidorowy wymieszany z bazylią i oregano oraz przeciśniętym czosnkiem. Każdy z tych sosów idealnie sprawdzi się jako dodatek do zdrowych warzywnych przekąsek.
Zdrowe przekąski – placki bananowe
Coś specjalnie dla prawdziwych łasuchów. Jeśli jesteś osobą, która uwielbia słodkie smakołyki, placki bananowe mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Co prawda, w przepisie wymagane jest użycie niewielkiej ilości tłuszczu, ale biorąc pod uwagę wartości odżywcze tych placków, naprawdę warto. W misce rozgnieć dojrzałego banana, dodaj całe jajko, łyżkę mąki kokosowej (albo innej), pół łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę cynamonu. Po dokładnym wymieszaniu składników, smaż placki na teflonowej patelni delikatnie posmarowanej olejem. Gdy z obu stron będą zarumienione, twoja zdrowa przekąska jest już gotowa. Dla smaku możesz ozdobić każdy placuszek odrobiną jogurtu naturalnego.
Zdrowe przekąski – babeczki z kaszy jaglanej
Babeczki z kaszy jaglanej są propozycją w sam raz na zdrową przekąskę do pracy czy szkoły zamiast standardowej kanapki. Ugotuj 200 gramów kaszy jaglanej, po czym umieść ją w blenderze. Obierz 6 ząbków czosnku oraz pokrój 300 gramów pieczarek, które po kolei wrzucisz do kaszy. Następnie dodaj garść świeżego szpinaku, 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego, kilka oliwek oraz ulubione przyprawy i zioła. Wszystkie składniki zblenduj, ale niezbyt drobno. Tak przygotowaną masę na babeczki rozłóż do foremki na muffiny i piecz w piekarniku o temperaturze 200 stopni do zarumienienia. Gotowe wytrawne babeczki są zdrową przekąską zarówno dla dużych, jak i małych łasuchów.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze