Ciasteczka kokosowe
KAROLINA • dawno temuKtóra z was nie wyobraża sobie życia bez małej chwili przyjemności w postaci słodkich ciasteczek? Te wyśmienite przekąski w nadmiernych ilościach mogą być co prawda przyczyną pojawienia się kilku zbędnych kilogramów, których zrzucenie wcale nie jest takie proste, zwłaszcza gdy przepada się za słodyczami. Z drugiej jednak strony dobre jedzenie jest jedną z przyjemniejszych rzeczy, jaka spotyka nas na co dzień, dlatego też warto jest od czasu do czasu pozwolić sobie na chwilę słabości i sięgnąć po coś, za czym naprawdę przepadamy. Będzie to chwila tym bardziej wyjątkowa, gdy zdecydujemy się na samodzielne upieczenie ciasteczek. Dzięki temu sprawimy niesamowitą przyjemność nie tylko sobie, ale także naszym najbliższym. Spraw, by domowe wypieki przestały być dla ciebie tajemnicą i już teraz zobacz, w jaki sposób możesz je przygotować. Zapoznając się z poniższym artykułem, będziesz mogła przystąpić do realizowania przepisu na wyśmienite ciasteczka kokosowe.
Orzech kokosa
Głównym składnikiem, na którym opiera się smak pysznych ciasteczek kokosowych są wiórki kokosowe. Jednak droga dzieląca je od naszej kuchni jest długa i pochłania wiele pracy. Nie jest tajemnicą, że są one wytwarzane z orzecha kokosa, który jest szeroko dostępny na naszym rynku już od jakiegoś czasu. Jest nie tylko bardzo atrakcyjną ozdobą stołu, lecz także posiada szereg zastosowań w trakcie przygotowywania różnego rodzaju dań, jak na przykład ciasto kokosowe czy lody. Wiórkom kokosowym zawdzięczamy nie tylko smak danego dania, lecz również bardzo charakterystyczny zapach. Ich dodanie do kokosowych ciastek zmienia także ich strukturę. Zwykle, chcąc przygotowaćciastka z wiórkami kokosowymi,sięgamy po te, które dostępne są już w opakowaniach. Wystarczy je tylko dodać, by móc cieszyć się wyśmienitym smakiem. Jednak jeżeli chcesz je zrobić samodzielnie, musisz tylko wysuszyć miąższ kokosa i zetrzeć go na tarce albo połamać na mniejsze kawałki. Gdy natomiast nie masz na to ochoty, powinnaś zwrócić uwagę, czy kupione przez ciebie wiórki posiadają odpowiedni kształt, a także czy producent dodał do nich cukier. Jeżeli są one słodsze, wystarczy, że zrezygnujesz z odrobiny cukru podczas przygotowywania pysznych ciasteczek kokosowych. Jeśli jesteś pewna, że nie zużyjesz całego opakowania, wybieraj wiórki z dodatkiem skrobi kukurydzianej, co zapobiegnie ich zbrylaniu się, albo przechowuj je w lodówce.
Przepis na ciasteczka kokosowe
Do zrealizowania przepisu na ciastka kokosowebędziesz potrzebowała następujących składników:
- 200 g wiórków kokosowych słodzonych,
- ½ szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ szklanki masła,
- ¾ szklanki mąki.
Sposób przygotowania:
Mąkę należy przesiać, dodać do niej sól i proszek do pieczenia. Kolejnym krokiem jest utarcie masła z cukrem. Następnie powstałą masę dodajemy do wcześniej mieszanych składników. Teraz należy dodać do ciasta jajko i wiórki kokosowe, dokładnie łącząc wszystkie składniki. Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na małe kuleczki, które delikatnie rozgniatamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze