Ciasteczka śmietankowe
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temuTwój maluch zagląda do szafek w poszukiwaniu słodyczy. Ty także chętnie pochrapałabyś coś do kawy. Może zrobisz pyszne kruche ciasteczka śmietankowe? Nie oprze się im żaden łakomczuch!
Składniki, których potrzebujesz:
- 500 g mąki,
- 4 żółtka,
- 5 łyżek gęstej śmietany,
- 100 g cukru,
- 375 g masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka cynamonu.
Jak to wykonać?
Krok 1: Przesiej mąkę, po czym zrób w niej zagłębienie. Jego brzegi posyp wiórkami masła.
Krok 2: Do mąki dodaj żółtka, śmietanę i cukier puder.
Krok 3: Posiekaj ciasto nożem (zanurz go najpierw w mące, by nie kleił się do ciasta). Ma powstać delikatna kruszonka. Zagnieć ciasto energicznymi ruchami, przykryj i odstaw do schłodzenia.
Krok 4: Podziel ciasto na dwie porcje. Zagnieć je szybko, aby było sprężyste. Rozwałkuj.
Krok 5: Do wykrajania ciasteczek użyj dowolnej foremki lub noża.
Krok 6: Wymieszaj cukier z cynamonem i posyp nim formy.
Krok 7: Ułóż surowe ciasteczka na blaszce i piec do zarumienienia.
Krok 8: Ciastka możesz przechowywać przez ok. miesiąc.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze