Ciasteczka maślane
KAROLINA • dawno temuZwykle zdecydowana większość z nas, chcąc posiadać atrakcyjny wygląd i czuć się dobrze we własnym ciele, przestrzega swojej diety i stara się jeść zdrowo. Jednym z najbardziej zgubnych nawyków przyczyniających się do pojawienia się kilku zbędnych kilogramów jest podjadanie. Zdarza się ono każdemu, jednak niezwykle ważna jest jego częstotliwość. Chodzi przede wszystkim o to, że podjadamy zbyt często. Warto zatem ograniczyć je, jak tylko można najbardziej. W jaki sposób tego dokonać? Wystarczy, że od czasu do czasu pozwolisz sobie na coś naprawdę wyjątkowego, co pozwoli ci przetrwać do następnego razu. Warto zatem wybierać przekąski posiadające niezwykły smak. Jedną z nich niewątpliwie są ciasteczka maślane, które od razu poprawią nam humor i sprawią prawdziwą kulinarną rozkosz. I chociaż z łatwością możemy je kupić w sklepie, to jednak nie będą one tak znakomite jak te przygotowane przez nas samodzielnie. Chciałabyś upiec maślane ciasteczka? Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz w poniższym artykule.
Najlepsze masło
Zanim dowiemy się, jak zrobić szybkie maślane ciasteczka, dobrze jest dowiedzieć się czegoś więcej na temat składnika odpowiedzialnego za ich wyśmienity smak. Każda z nas stosuje w kuchni w większej lub mniejszej mierze masło, jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że jego wybór jest niezwykle istotny. Otóż producenci tłuszczów do smarowania usilnie starają się sprawić, byśmy uwierzyli, że ich produkt jest prawdziwym masłem. Często jednak okazuje się, że produkt, który kupiliśmy, kierując się wyglądem opakowania, wcale nie jest najlepszym masłem. Na co zwrócić uwagę podczas wyboru masła? Przede wszystkim na zawartość tłuszczu mlecznego. To właśnie on jest najbardziej wartościowym składnikiem. Im jest go więcej, tym masło jest lepsze. Na niektórych opakowaniach podawana jest tylko wartość tłuszczu ogółem, dlatego lepiej jest zrezygnować z takiego produktu. Poza tym niektóre kostki masła mogą być tańsze z uwagi na mniejszą wagę. I chociaż wyglądają normalnie, ich gramatura jest mniejsza. Gdy już wybierzemy odpowiedni produkt, możemy zabrać się do robieniakruchych ciasteczek maślanych. Dzięki temu w każdej chwili będziemy mogli sięgnąć po maślane ciasteczkai cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Przepis na ciasteczka maślane
Do zrealizowania przepisu na ciasteczka maślanebędziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 szklanka masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przyrządzenia:
Masło posiadające temperaturę pokojową ucieramy razem z cukrem. Kolejnym krokiem jest przesianie mąki i proszku do pieczenia i połączenie ich z solą. Wszystkie składniki następnie łączymy, wyrabiając do czasu, aż uzyskają jednolitą masę. Teraz już tylko wystarczy rozwałkować ciasto i wyciąć z niego odpowiednie kształty. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Najlepiej smakują razem ze szklanką ciepłego mleka.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze