Kurczak w sosie curry
KAROLINA • dawno temuZastanawiałaś się kiedyś, za co tak bardzo lubimy mięso kurczaka? Na pewno na pierwszym miejscu wskazać trzeba bardzo delikatną strukturę drobiu. Żadne inne mięso nie da nam tak delikatnych roladek z pieczarkami jak kurczak. Oprócz tego drób posiada specyficzny smak i aromat, o czym na pewno zdołałaś się przekonać podczas pieczenia kurczaka na ruszcie. W końcu, mięso kurczaka jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga tak długiego gotowania jak dziczyzna i tak wiele czasu, jaki pochłania jej przygotowanie. Wszystkie te cechy składają się na to, że mięso kurczaka stało się bardzo popularne i często nawet w tradycyjnych potrawach zastępuje inne gatunki mięsa. Nie tylko powoli zaczyna wypierać wieprzowinę albo baraninę, lecz również sięga się po nie, przyrządzając charakterystyczne dla współczesnych czasów dania typu fast food, do których zaliczyć trzeba chociażby skrzydełka z kurczaka. Jak widać, sposobów na przyrządzanie drobiu jest wiele, jednak liczni wielbiciele z chęcią poznają nowe oblicze tego dobrze znanego produktu. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się więcej na temat przyprawy curry, a także poznaj przepis na kurczaka w sosie, którego przygotowanie opiera się na użyciu tej niezwykłej przyprawy.
Przyprawa curry
Od zawsze to właśnie Indie stanowiły region świata, który kojarzył się z przyprawami. Trudno się dziwić takiemu postrzeganiu tego regionu, skoro już w chwilę po wielkich odkryciach geograficznych rozwinął się tam handel przyprawami o zasięgu światowym. Jedną z nich jest przyprawa curry, która do niedawna nie była w naszym kraju tak dobrze znana jak pochodzący stamtąd cynamon albo goździki. Mówiąc o tym niezwykle aromatycznym i kolorowym dodatku do dań, już na samym początku trzeba zaznaczyć, że nie jest to jedna roślina, ale mieszanka dobrze nam znanych przypraw. Jaki jest skład przyprawy curry tak charakterystycznej dla kuchni indyjskiej? Nie zawsze jest on taki sam, ponieważ wyróżnia się kilka rodzajów curry. W kuchni indyjskiej zazwyczaj nie korzysta się z gotowych mieszanek, ale tworzy się je przed samym dodaniem do potrawy. Najczęściej jednak potrawy z curry zawierają takie przyprawy jak kozieradka, cynamon, goździki, chilli, czosnek, gałka muszkatołowa, imbir, pieprz, kurkuma i kardamon. Czasami dodaje się do nich także gorczycę, sól, a nawet szalotkę. Bez względu na jej szczegółowe składniki, omawiana przyprawa świetnie komponuje się z drobiem. Na jej bazie możemy przygotować wyśmienity sos curry. Nie trać okazji i już teraz poznaj przepis na kurczaka w curry.
Przepis na kurczaka w sosie curry
Do zrealizowania przepisu na kurczaka w currybędziesz potrzebowała:
- 2 średniej wielkości piersi z kurczaka,
- 1 cebuli,
- 2 ząbków czosnku,
- 1 łyżki mąki,
- 1 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 1 dużego jogurtu naturalnego,
- bułki tartej,
- 1 jajka.
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie obtaczamy je w jajku, mące i smażymy na złocisty kolor. Na oleju smażymy cebulę razem z czosnkiem. Kolejnym krokiem jest dodanie do nich jogurtu i przyprawy curry. Całość chwilę gotujemy i doprawiamy odrobiną przecieru pomidorowego. Następnie wystarczy rozpuścić łyżkę mąki w wodzie i dodać ją do sosu. Tak przygotowany sos podajemy razem z usmażonymi kawałkami kurczaka.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze