Sos paprykowy - przepis
DAMIESA • dawno temuBędzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek oraz pieczonej polędwicy. Podany z ryżem nadaje potrawom wyrazistego smaku. Jak zrobić sos paprykowy? Przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo czasu, więc nie jest wielkim kulinarnym wyzwaniem. Wystarczą jedynie dobre chęci, dlatego już teraz zachęcam do nauki!
Przepis na sos:
- słoik koncentratu pomidorowego,
- 2 duże papryki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu winnego,
- sól, pieprz i cukier,
- oregano.
- Z papryki usuń gniazda nasienne, a następnie drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce (tak samo postąp z cebulką), a następnie podsmaż na patelni, tak aby zmiękły i stworzyły jednolitą masę.
- Do tak przyrządzonej masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet winny.
- Całość wymieszaj z olejem, aby sos nie stał się zbyt suchy.
- Dodaj koncentrat pomidorowy.
- Sos dopraw solą i pieprzem oraz cukrem (ten ostatni dodajemy w zależności od pożądanego efektu, jeśli ma być pikantny dodajmy go dość oszczędnie).
- Posyp sos szczyptą oregano.
Sos podajemy do mięs, dań wegetariańskich lub jako dip do paluchów serowych czy nachos. Świetnie nadaje się on także do frytek i ziemniaków. Możemy go podawać także jako sos do makaronów. Serwujemy go, dekorując wierzch potrawy sosem posypanym startym serem żółtym.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze