Sos majonezowy - przepis, który na pewno się przyda
OLIWKA . • dawno temuSos majonezowy to dodatek, który przydaje się w wielu sytuacjach. Dzięki niemu zwykłe danie może nabrać wyjątkowego smaku. Ten sos uratuje cię, gdy niespodziewanie wpadną znajomi. Wystarczy polać nim sałatkę czy wędlinę i pyszna przekąska gotowa.
Przygotuj:
- szklankę oliwy
- dwa żółtka
- sól
- pieprz
- musztardę
- sok z cytryny
1. Zadbaj, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
2. Wrzuć żółtka, musztardę i sól do salaterki i ucieraj.
3. Powoli wlewaj oliwę.
4. Kiedy pyszny sos majonezowy zacznie gęstnieć, dodaj cytrynę, sól, pieprz. Nie przestawaj ucierać. Brawo! Stworzyłaś sos do sałatek, sos do wędlin i wielu innych dań.
5. I jeszcze tajna sztuczka. Jeśli boisz się, by dodatek do potraw się nie zważył, dodaj w trakcie ucierania łyżeczkę przegotowanej wody. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze