2 pomysły na orzeźwiający koktajl herbaciany
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOrzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje alkoholowe idealne na imprezę domową. Poznaj 2 przepisy na chłodne, herbaciane drinki, które przygotujesz dla gości w kwadrans.
Owocowy koktajl herbaciany
Napój ten jest idealną propozycją na wieczór, łączącą smak popularnego likieru owocowego i mrożonej herbaty. W celu przyrządzenia 4 koktajli przygotuj:
- 1 średnią pomarańczę,
- 1,5 łyżki granulowanego cukru,
- 1 filiżankę Grand Marnier,
- lód,
- 4 filiżanki herbaty mrożonej,
- 4 ćwiartki cytryny.
Za pomocą obieraczki wytnij tyle pasków skórki pomarańczowej, ile tylko zdołasz i odłóż je na bok. Usuń resztki białego miąższu i pokrój owoc na 8 części. Umieść je w niewielkiej misce i posyp cukrem. Mieszaj, dopóki nie pozbędziesz się dużych kawałków pomarańczy. Następnie umieść mus pomarańczowy w 4 szklankach i dodaj do każdej z nich równą ilość Grand Marnier. Szklanki do połowy napełnij lodem i dodaj przygotowaną wcześniej skórkę pomarańczową. Dopełnij szklanki lodem i wlej mrożoną herbatę. Napój serwuj z kawałkiem cytryny.
Ziołowy koktajl herbaciany
Napój z dodatkiem tymianku, rumianku, bzu i cytryny posiada niepowtarzalny smak i aromat. Dzięki białku jaja uzyskuje ciekawą, piankową konsystencję. Do sporządzenia 1 herbacianego koktajlu potrzebować będziesz:
- 5 gałązek tymianku,
- 2 łyżeczek wysuszonych liści herbaty rumiankowej,
- 30 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- ok. 20 g likieru St. Germain z kwiatów bzu,
- 1 dużego białka jaja,
- ok. 50 g wódki,
- lodu,
- spiralnej skórki cytryny dla ozdoby.
Zacznij od schłodzenia szklanki w zamrażalce. Następnie połóż 4 gałązki tymianku na suchej patelni i opiekaj na średnim ogniu, dopóki nie zaczną wydzielać silnego zapachu, czyli ok. 4–5 minut. Umieść tymianek, liście herbaty oraz sok z cytryny w shakerze i wstrząsaj przez ok. 5 sekund. Dodaj likier z kwiatów bzu, białko, wódkę i lód, którym wypełnij shaker do połowy. Wstrząsaj przez ok. 20 sekund. Napój przelej przez gęste sitko do schłodzonej szklanki. Aromatyczny koktajl wykończ spiralną skórką cytrynową.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze