Jak zrobić sos curry?
OLIWKA . • dawno temuSos curry to doskonały dodatek do drobiu, ryb i cielęciny. Podkreśla smak mięsa i wydobywa z niego to, co najlepsze. Warto mieć pod ręką przepis na sos curry, by zawsze móc wzbogacić i urozmaicić swoje potrawy. Z takim dodatkiem nigdy nie będą nudne.
Przygotuj:
- pół szklanki mleka
- pół szklanki bulionu wołowego
- cebulę
- łyżkę masła
- 2 łyżki curry
- łyżeczkę mąki ziemniaczanej
- małe słodkie jabłko
- sól
- pieprz
1. Oto przepis na sos do drobiu, ryb i cielęciny. Wszystko zaczyna się podduszenia na maśle posiekanej cebuli (wystarczy 2 minuty).
2. Następnie należy obrać jabłko i zetrzeć je na tarce.
3. Mąka ziemniaczaną trzeba wymieszać z łyżeczką wody.
4. I znów mieszanie. Tym razem trzeba dokładnie połączyć mleko, bulion i curry.
5. Sos curry jest już prawie gotowy. Pora dodać wszystkie składniki do masła i podgrzewać około 7 minut. Warto od czasu do czasu wymieszać sos, by nic się nie przypaliło.
6. Pozostało tylko przetrzeć pyszny sos do ryb i drobiu przez sito, a następnie doprawić go solą i pieprzem.
7. Sos curry możesz jeszcze bardziej uszlachetnić, dodając do niego smażone banany lub zarumienione na suchej patelni płatki migdałowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze