Jak zrobić sos curry?



Sos curry to doskonały dodatek do drobiu, ryb i cielęciny. Podkreśla smak mięsa i wydobywa z niego to, co najlepsze. Warto mieć pod ręką przepis na sos curry, by zawsze móc wzbogacić i urozmaicić swoje potrawy. Z takim dodatkiem nigdy nie będą nudne.
Przygotuj:
- pół szklanki mleka
- pół szklanki bulionu wołowego
- cebulę
- łyżkę masła
- 2 łyżki curry
- łyżeczkę mąki ziemniaczanej
- małe słodkie jabłko
- sól
- pieprz
1. Oto przepis na sos do drobiu, ryb i cielęciny. Wszystko zaczyna się podduszenia na maśle posiekanej cebuli (wystarczy 2 minuty).

2. Następnie należy obrać jabłko i zetrzeć je na tarce.
3. Mąka ziemniaczaną trzeba wymieszać z łyżeczką wody.
4. I znów mieszanie. Tym razem trzeba dokładnie połączyć mleko, bulion i curry.
5. Sos curry jest już prawie gotowy. Pora dodać wszystkie składniki do masła i podgrzewać około 7 minut. Warto od czasu do czasu wymieszać sos, by nic się nie przypaliło.
6. Pozostało tylko przetrzeć pyszny sos do ryb i drobiu przez sito, a następnie doprawić go solą i pieprzem.
7. Sos curry możesz jeszcze bardziej uszlachetnić, dodając do niego smażone banany lub zarumienione na suchej patelni płatki migdałowe. Smacznego!

Najnowsze

Diety cud nie działają. Działa…
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze