Cudotwórczy grejpfrut
ISABELLE • dawno temuGdy chcemy schudnąć albo wreszcie porządnie zadbać o organizm, chwytamy się wymyślnych sposobów i magicznych diet. Wymaga to od nas nie lada wysiłku i ćwiczenia wolnej woli, gdy akurat mamy ochotę na ciasteczko. Dlaczego tak bardzo rzadko ufamy zwykłym, sprawdzonym metodom? Bo może ich nie znamy. Jednym z naszych zdrowotnych sprzymierzeńców okazuje się być… grejpfrut! Ten dosyć oryginalny w smaku owoc to samo zdrowie!
Grejfprutowe samo zdrowie
Bywa żółty, czerwony i zielony. Może mieć bardzo gorzki, gorzko-słodki lub tylko słodki smak. Do tego, pod grubą skórką owocu znajdziemy mnóstwo cennych substancji odżywczych, które wspaniale wpłyną na organizm ludzki. Grejpfrut (łac. citrus paradisi, czyli dosłownie: rajski owoc cytrusowy), wywodzi się z Barbadosu, czyli wyspy na Karaibach. Wielu specjalistów przypuszcza, że owoc powstał z naturalnego skrzyżowania słodkiej pomarańczy i pomelo, który wygląda łudząco podobnie do grejpfruta. Miąższ grejpfruta znany jest z dobroczynnego wpływu na zdrowie. Choć w ok. 90% złożony jest z wody, pozostałą jego część wypełnia cukier, kwasy organiczne, barwniki roślinne (jak np. likopen), pektyny, flawonoidy, błonnik, witaminy z grupy B oraz witaminy E, C i P. Łącznie grejpfrut zawiera ok. 400 różnych cennych związków chemicznych. Z tego też powodu, jest nieustannie badany przez naukowców, którzy odkrywają w nim coraz więcej korzyści dla naszego organizmu.
W zeszłym roku badania nad grejpfrutem wykazały, że wprowadzenie owocu do naszej diety może w znacznym stopniu obniżyć poziom cholesterolu we krwi, który, jak wiadomo, jest jedną z głównych przyczyn zawałów serca. W Stanach Zjednoczonych z kolei od lat prowadzone są badania, potwierdzające częściową rolę w ochronie przeciw nowotworom. Dzięki błonnikowi owoc ten ma także wpływ na stan naszych kości, wzmacnia je i utrzymuje w dobrej kondycji. Od dziesięcioleci grejpfruty są niemal obowiązkowym składnikiem diet odchudzających. Ten cytrusowy raj jest także pomocny cukrzykom, gdyż obniża poziom insuliny i utrzymuje prawidłowy stan cukru we krwi. Istne cudo, prawda?
Małe co nieco z grejpfruta
Gdy kupujesz grejpfruty, wybieraj tak duże, jak tylko się da. Poza tym im cięższy owoc, tym lepszy. Ciężkość oznacza dojrzały i soczysty miąższ. Można go jeść zarówno na surowo, np. na śniadanie lub podwieczorek, jak również jako dodatek do wielu potraw. Oto kilka ciekawych przykładów:
Sałatka z grejpfrutem i ziołowym kurczakiem
Składniki:
- 1 pierś kurczaka (25 dag),
- 2 pomarańcze (35 dag),
- 1 grejpfrut (35 dag),
- 2 cykorie (30 dag),
- sałata lodowa,
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanej świeżej lub mrożonej bazyli,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki utłuczonego czarnego pieprzu,
- sól do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, obtoczyć w soli, pieprzu i natce pietruszki, ugotować na parze lub piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170° C. Następnie ostudzić i pokroić w cienkie plastry. Pomarańcze i grejpfrut obrać, oczyścić z białej błony i podzielić na cząstki. Cykorię oraz sałatę opłukać i osuszyć. Cykorię pokroić w paski i dokładnie wymieszać z owocami, bazylią oraz oliwą. Talerze wyłożyć liśćmi sałaty, rozłożyć na nich cykorię z owocami i obłożyć plastrami kurczaka.
Sałatka z grejpfrutem, awokado i granatem
Składniki:
- główka sałaty,
- 1 awocado,
- mały owoc granatu,
- pół czerwonego grejpfruta,
- 2–3 plasterki szynki,
- pół strąka czerwonej papryki,
- pół cytryny,
- sól,
- biały pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przyrządzania:
Sałatę podzielić na pojedyncze liście, dokładnie opłukać i osuszyć. Grejpfruta obrać, oddzielić białe błonki, pokroić na plasterki. Awocado umyć, obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasionka, pokroić w kostkę. Podobnie granat. Plastry szynki pokroić na małe paski. Rozdrobnione składniki wymieszać, oprószyć solą i pieprzem, na koniec skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
Drink grejpfrutowo-pomarańczowy
Składniki:
- 40 ml soku pomarańczowego,
- 40 ml soku grejpfrutowego,
- 40 ml soku z marakui,
- 10 ml soku cytrynowego,
- 20 ml grenadiny.
Do dekoracji:
- plasterek pomarańczy,
- plasterek cytryny.
Sposób przyrządzenia:
Składniki drinka wymieszać w shakerze razem z kostkami lodu i przelać do szklanki. Plasterki owoców nadziać na krawędź szklanki.
Nic trudnego, a jakie zdrowe! Sama spróbuj!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze