Arbuzowe rewolucje
ISABELLE • dawno temuLato w tym roku nas nie rozpieszczało, choć w ostatnich dniach słońce wygląda zza chmur znacznie częściej. Sierpień wciąż trwa, zatemsezon na owoce nadal otwarty. Letnie owoceto często główne danie wakacyjnych, spontanicznych imprezek – owocowe sałatki, sorbety, lody, drinki i tak dalej. W książkach kucharskich i własnych domowych recepturach z pewnością masz mnóstwo różnych przepisów na to, co można zrobić z owocami. A masz pomysł, jak wykorzystać arbuza na popołudniowym spotkaniu ze znajomymi?
Owocowe szaszłyki
Jako przystawkę lub coś do tak zwanego przegryzania możesz śmiało podać oryginalne arbuzowe szaszłyki. Dodatkowymi składnikami są ser feta i czarne oliwki. Jeśli nie jadasz oliwek, spokojnie możesz zastąpić je pomidorkami koktajlowymi lub zielonymi ogórkami. Szaszłyki powinny być skropione oliwą z oliwek i posypane bazylią. Możesz użyć także innych przypraw, jeśli tylko pasują ci do arbuza. To naprawdę nieskomplikowana przekąska, a satysfakcja gwarantowana. Abyś nie przejmowała się zbytnio wykonaniem, oto kilka wskazówek:
Składniki:
drewniane wykałaczki do szaszłyków,
2 łyżki stołowe ziół (najlepiej bazylia lub mięta, pietruszka itd.),
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
sól i pieprz świeżo mielony,
kawałki arbuza pokrojone w kwadraty,
kawałki sera feta,
czarne oliwki.
Wskazówki:
W małej miseczce wymieszaj zioła i oliwę z oliwek. Dosyp soli i pieprzu do smaku, ale nie za dużo – sól ma wzbogacić smak fety i nie może zakłócić smaku arbuza.
Na wykałaczkę nadziej najpierw arbuza, potem fetę a na końcu oliwkę. Upewnij się, że wszystko jest dobrze nabite i nic się nie zsunie. Pamiętaj także, aby kawałki składników były na tyle nieduże, aby goście mogli zjeść wszystkie jednocześnie. Połóż szaszłyki na tacce, a następnie skrop odpowiednią ilością sosu ziołowo-oliwkowego. Podawaj na świeżo!
Owoce z grilla
Jeśli imprezka kręci się wokół grilla, a mięso na ruszcie powoli już skwierczy, pomyśl o niekonwencjonalnym dodatku. Ogórki, pomidory, wszelkie sałatki, musztardy itd. są w porządku, ale nieco już oklepane. A może tak arbuz z grilla?
Składniki:
1 mały arbuz, najlepiej beznasienny i niezbyt dojrzały,
½ filiżanki oliwy z oliwek,
3 łyżki stołowe świeżego soku z 2 małych limonek i 1 dużej cytryny,
sok z dużej pomarańczy (może być z miąższem),
szczypta soli do smaku,
szczypta pieprzu cayenne,
¼ filiżanki posiekanej mięty.
Sposób przygotowania:
Obieranie arbuza ze skóry nie jest wskazane, gdyż może się rozpaść. Owoc należy pokroić na cztery części, z których każdą na grubsze plastry. Następnie takie kawałki obtocz w oliwie i połóż na grillu. Połącz soki cytrynowy i pomarańczowy, posmakuj i ewentualnie, gdyby całość była zbyt gorzka, dodaj jeszcze pomarańczy. Sok powinien zrobić się wręcz słodko-kwaśny. Podczas smażenia arbuza, dodawaj stopniowo trochę soli i pieprzu cayenne. Pod koniec pieczenia posyp owoc posiekaną miętą i polej odrobiną przygotowanego soku, którego resztę podaj do picia. Arbuza zdejmij z rusztu, gdy będzie już bardzo miękki. Przed podaniem odetnij i wyrzuć skórkę. Owoc podziel na mniejsze kawałki, wrzuć do miski i zalej jeszcze trochę sokiem. Posyp pieprzem dla ozdoby. Oto cała filozofia!
Owocowy drink
Oczywiście na żadnym spotkaniu nie może zabraknąć czegoś do zaspokojenia pragnienia. Dziś nasza propozycja to arbuzowa sangria. To absolutnie prosty, pyszny i urzekający drink. Koniecznie musisz spróbować!
Składniki:
niewielki arbuz, najlepiej bez nasion, pokrojony w kosteczkę,
butelka białego wytrawnego wina,
20 dag wódki,
15 dag Cointreau,
15 dag soku cytrusowego,
lód.
Sposób przygotowania:
Kawałki arbuza wsadź do robota kuchennego i miel, dopóki nie powstanie jednolita masa. Następnie przelej do przygotowanego dzbanka. Dodaj wódkę, białe wino, Cointreau i sok z cytrusów. Przemieszaj i odstaw na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu znów zamieszaj i włóż kostki lodu. Podawaj w kieliszkach do wina.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze