Jak przygotować zupę brokułową z jogurtem greckim?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuZupa brokułowa to świetna propozycja na zimowy obiad, ponieważ doskonale rozgrzewa organizm w chłodne dni. Jednak zamiast tradycyjnej śmietany warto dodać do niej jogurt grecki, nadając daniu lekkość i jedwabistość. Przykrywająca brokuł warstwa sera z powodzeniem zaspokoi zimowe łaknienie oraz doskonale podkreśli smak zupy. Dowiedz się, jak ją przygotować!
Składniki zupy brokułowej
Dlaczego warto zainteresować się brokułem? Ponieważ, jak każde warzywo zielone, zawiera on mnóstwo witamin i soli mineralnych – witaminy A, B, C i beta-karoten, a do tego miedź, żelazo, wapń i fosfor. Co więcej, znajdujący się w brokule chrom pomaga w leczeniu cukrzycy, a sulforany zapobiegają nowotworom. Warzywo to odgrywa także istotną rolę w terapii anemii, przede wszystkim u dzieci i kobiet w ciąży. Niestety brokuł traci wiele swoich właściwości w wyniku obróbki termicznej, dlatego warzywo to najzdrowsze jest w wersji surowej lub po krótkim gotowaniu.
Do przygotowania 4 porcji zupy brokułowej będziesz potrzebować:
- 2 łyżek osolonego masła,
- 2 ząbków posiekanego czosnku,
- 2 szklanek brokułów – łodyżek i kwiatów,
- ¼ łyżeczki soli,
- 2 szklanek bulionu warzywnego,
- 1 łyżki mąki,
- ¼ szklanki pełnotłustego jogurtu greckiego,
- ¼ szklanki ciepłej wody,
- ½ szklanki startego sera cheddar.
Przygotowanie zupy brokułowej
Podgrzej rondelek na średnim ogniu i roztop 1 łyżkę masła. Następnie dodaj czosnek i gotuj przez 1–2 minuty, dopóki nie zacznie on wydzielać zapachu. Dodaj brokuł i dokładnie zmieszaj z masłem. Dopraw ¼ łyżeczki soli, zmniejsz ogień na niski, przykryj i duś, dopóki brokuł nie stanie się jasnozielony – ok. 5–7 minut. Wlej bulion warzywny i przykryj.
W międzyczasie na patelni roztop 1 łyżkę masła. Dodaj mąkę, wymieszaj i podgrzewaj kilka minut, dopóki nie nabierze złotego koloru. Wlej jogurt grecki oraz ciepłą wodę. Mieszaj, dopóki nie uzyskasz gęstej, jedwabistej zupy o konsystencji sosu. Dodaj ser cheddar i mieszaj do dokładnego połączenia składników. Zdejmij patelnię z ognia.
Zmiksuj zupę za pomocą blendera, tworząc w miarę jednolitą masę – pozostaw pojedyncze cząstki brokułu. Dodaj kremowy sos serowy oraz dopraw solą i pieprzem. Serwuj od razu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze