Fakty i mity na temat przechowywania kawy. Sprawdź, jak robić to prawidłowo!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuAby przygotować idealną małą czarną, nie wystarczy zakup dobrych gatunkowo ziaren kawy. Niezależnie od tego, czy pijesz kawę mieloną, ziarnistą czy rozpuszczalną, wraz z czasem jej świeżość i zapach ubożeją. Sytuacji tej możesz zapobiec, właściwie ją przechowując. Właściwie, czyli jak? Poznaj fakty i mity na temat przechowywania kawy!
Przechowywanie kawy w szczelnym pojemniku
Fabryczne opakowanie kawy zabezpiecza ją przed wietrzeniem, pochłanianiem niechcianych zapachów czy oddziaływaniem wilgoci. Aby jak najdłużej zachować aromat małej czarnej, po każdym otwarciu paczki należy zwinąć jej górną krawędź i zabezpieczyć klipsem. Tak przygotowane opakowanie można umieścić w pojemniku z silikonową uszczelką. Jeżeli kawę trzymasz w szafce, może ona być przechowywana w szklanym słoiku. Jeżeli napój stoi na widoku, warto wybrać pojemnik nieprzezroczysty, zapobiegający negatywnemu wpływowi promieni słonecznych na jego zawartość. Na kawę w niekorzystny sposób oddziałują także zmiany temperatury i wilgoć, dlatego nie powinna stać w pobliżu piekarnika, kuchenki czy zlewu.
Przechowywanie kawy w lodówce
Chociaż wiele produktów dzięki przechowywaniu w lodówce na dłużej zachowuje świeżość, zasada ta nie odnosi się do kawy. Niskie temperatury negatywnie wpływają na zawarte w niej olejki aromatyczne. Zbyt długo przechowywana w takich warunkach kawa może utracić aromat – podaje Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Dodatkowo kontakt z inną żywnością może prowadzić do pochłaniania zapachów. Co zrobić, aby skutecznie utrzymać świeżość i aromat kawy? Kupować mniejsze opakowania.
Przechowywanie kawy rozpuszczalnej
Chociaż kawa rozpuszczalna nie jest podatna na utratę aromatu, wciąż narażona jest na działanie wilgoci, która powoduje zbrylanie granulek i utratę właściwości smakowych napoju. Ten rodzaj kawy najlepiej przechowywać w słoiku z silikonową uszczelką.
Przechowywanie samodzielnie zmielonej kawy
Jest to najbardziej wymagający rodzaj kawy. Jej aromat ulotnić się może już po 20 minutach! Dlatego najlepiej przygotować ją tuż przed zaparzeniem. Innym rozwiązaniem jest zakup gotowej, hermetycznie zapakowanej kawy mielonej. Powinna ona być przechowywana w taki sam sposób jak kawa ziarnista.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze