Zupa wiśniowa - jak ją zrobić?
OLIWKA . • dawno temuSierpień to najlepszy okres na zupy owocowe. Są oryginalne, zdrowe no i mają smak lata. Przepadają za nimi zwłaszcza dzieci, które niezbyt chętnie jedzą ogórkową i pomidorową. Taka nowość na pewno mile zaskoczy domowników. Może też zastąpić deser, bo jest słodka. Jednocześnie ma na pewno o wiele wiecej witamin niż tradycyjne ciasto, lodey czy cukierki.
Przygotuj:
- 30 dag wiśni
- pół szklanki cukru
- łyżeczkę cynamonu
- 3 goździki
- śmietankę 30%
- 700 ml wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krok 1
Wiśnie wydryluj, a następnie zalej je wodą. Dodaj cynamon, goździki i cukier i gotuj 30 minut.
Krok 2
Wyłącz ogień i zmiksuj wiśnie blenderem. Możesz też po prostu przetrzeć je przez sitko.
Krok 3
Ostatnie elementy zupy wiśniowej to mąka ziemniaczana i śmietanka. Mąkę musisz najpierw rozprowadzić w małej ilości wody, później dolać śmietanki i dopiero wtedy wlać wszystko do garnka.
Krok 4
Ta zupa owocowa dobrze smakuje z makaronem ryżowym, ale nie musisz go dodawać.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze