Danie na walentynki - łosoś i sałatka
OLIWKA . • dawno temuDanie na walentynki to bardzo poważna sprawa. Możesz zrobić ukochanemu niespodziankę i przygotować je sama lub też zdecydować się na wspólne, romantyczne gotowanie. Ważne, by potrawa walentynkowa była afrodyzjakiem, czymś, co podkręci wasze zmysły i rozpali serca. Łosoś to doskonały wybór.
Przygotuj:
- 4 kawałki fileta z łososia
- 4 ząbki czosnku
- 1 paprykę chilli
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżkę świeżej kolendry
- 3 łyżki oleju
A na sałatkę do łososia:
- szklankę kaszy kuskus
- 1 żółtą paprykę
- 1 czerwoną cebulę
- 1 świeżego ogórka
- 50 g kiełków
- 3 łyżki oliwy
- łyżkę octu z białego wina
- sól
- pieprz
1. Najpierw zrób marynatę do ryby. Drobno pokrój chilli (usuwając wcześniej pestki) i czosnek.
2. Wymieszaj pierwsze składniki dania na walentynki z sosem sojowym, sokiem z cytryny, posiekaną kolendrą i dwiema łyżkami oleju.
3. Natrzyj łososia powstałym sosem i wstaw go do lodówki na 2 godziny.
4. W tym czasie przygotuj sałatkę do łososia. Pokrój ogórka i paprykę w kostkę, a cebulę posiekaj. Zalej kuskus wrzątkiem i przykryj.
5. Kiedy kasza się zaparzy podduś ją widelcem, dodaj warzywa, kiełki, a także ocet, oliwę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Potrawa na walentynki jest już prawie gotowa. Jeszcze tylko smażony łosoś. Wyjmij filety z lodówki i usmaż na oleju. Najpierw strona ze skórą.
7. Pozostało ci tylko jedno, nałożyć sałatkę i udekorować ją pysznym łososiem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze