Pasty do chleba i nie tylko
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuWiemy już, jak w 20 minut przyrządzić kilka przekąsek. Pomysłów na obiad mamy też bez liku. Przerobiliśmy już nawet sosy i dressingi. Czas więc na kilka smarowideł. Na każdego przychodzi taki czas, że na ser i szynkę nie możemy już patrzeć… Oczywiście, można pójść do sklepu i nabyć jedną z miliona sztucznie barwionych, chemicznie konserwowanych i o syntetycznie polepszonym smaku past do kanapek… Jednak nie lepiej przyrządzić coś samemu? Moim zdaniem tak, stąd więc poniższy tekst.
Jak zawsze postarałem się nie zamykać w kuchni jednego zaledwie kraju. Tym razem udało mi się nawet nie zamknąć na jednym kontynencie:)
Hummus (arabski wegetariański pasztet)
- 200g ciecierzycy,
- 4 ząbki czosnku,
- sok z połowy limonki,
- 1 łyżka tahiny,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, kumin
Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do nasiąknięcia. Następnie gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odcedzamy i rozgniatamy ubijaczką (lub praską) do ziemniaków na gładką masę. Czosnek i ok. 1 łyżkę natki pietruszki drobno siekamy i dodajemy do ciecierzycy. Następnie dodajemy tahinę i sok z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem i dokładnie mieszamy. Jeśli nasz hummus jest za gęsty, możemy do niego dolać oliwy z oliwek dla rozrzedzenia.
Jeśli nie skonsumujemy całego hummusu od razu, najlepiej przełożyć go do małej miseczki, zalać oliwą (aby odciąć dopływ powietrza), przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki.
Guacamole (południowoamerykański dip z avocado)
- 2 miękkie avocado,
- pół pomidora,
- 5 ząbki czosnku,
- mała czerwona cebula,
- sok z połowy limonki,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
Pomidora, cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Avocado kroimy na pół, usuwamy pestkę (ale jej nie wyrzucamy) i skórę. Następnie rozgniatamy je na miazgę widelcem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy sok z limonki, sporo soli i pieprz. Całość podlewamy delikatnie oliwą i dokładnie mieszamy.
Guacamole przechowywane w lodówce nie ściemnieje nam tak szybko, jeśli wrzucimy do niego pestki z avocado.
Tzatziki (rodem z Grecji)
- 250g twarożku,
- 100ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 ogórek,
- 10 ząbków czosnku,
- sok i skórka otarta z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- sól, pieprz
Ogórka siekamyna drobno i odkładamy na sito do odcieknięcia. Twarożek z jogurtem ucieramy na gładką masę, dodajemy przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, sok i skórkę z cytryny, ocet winny, sól i pieprz. Następnie dodajemy ogórka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Michoteta (egipskie pyszności)
- 250g fety,
- 1 cebula,
- 1 nieduży ogórek,
- sok z całej cytryny,
- szczypiorek,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
Fetę z sokiem z cytryny ucieramy na gładką masę. Cebulę ucieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy oliwę, sól i pieprz. Ogórka kroimy w drobniutką kosteczkę, wrzucamy na sitko i odstawiamy na 10 minut, żeby odciekł z nadmiaru płynu. Szczypiorek (ok. 12 – 15 łodyżek) drobno kroimy. Łączymy wszystkie składniki i odkładamy naszą pastę na godzinędo lodówki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze