To przystawka, którą możecie podać jako rodzaj pasty do pogryzania z tacos.Można się nią zajadać razem z tortillami. Można używać jako zimny sos do mięsa.Pochodzi z Meksyku. Coraz częściej jadana u nas.
Składniki:
- 2 awokado,
- 2-3 gałązki świeżej kolendry,
- 1 pomidor,
- 1 mała cebula,
- sok z 1/2 limonki,
- 1 papryczka seranos (zastąpiona przeze mnie sosem tabasco i jalapeno),
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Cebulę siekamy drobniutko. Podobnie kolendrę. Pomidor pozbawiamy skórkii kroimy w kostkę. Przy okazji pozbawiamy go pestek. Awokado przekrawamy na półi wyjmujemy miąższ do miski. Dodajemy sok limonki i rozdrobnione wcześniej składniki.Przyprawiamy chilli i solą.
2) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę dla schłodzenia.
Jak podawać?
Jeśli traktujemy guacamole jako przystawkę, możemy gotową pastę nałożyć do połówek skórek awokado. Możemy ją podać na niedużej salaterce z gotowymi tacos.
Uwagi:
Rzecz robi się szybko i niekłopotliwie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | trochę ich jest |
Przybliżony koszt | 18 zł |