Guacamole

Przepis kulinarny
Guacamole Zobacz 4 zdjęcia

To przystawka, którą możecie podać jako rodzaj pasty do pogryzania z tacos.Można się nią zajadać razem z tortillami. Można używać jako zimny sos do mięsa.Pochodzi z Meksyku. Coraz częściej jadana u nas.

Składniki:

- 2 awokado,
- 2-3 gałązki świeżej kolendry,
- 1 pomidor,
- 1 mała cebula,
- sok z 1/2 limonki,
- 1 papryczka seranos (zastąpiona przeze mnie sosem tabasco i jalapeno),
- sól.

Jak przyrządzić?

1) Cebulę siekamy drobniutko. Podobnie kolendrę. Pomidor pozbawiamy skórkii kroimy w kostkę. Przy okazji pozbawiamy go pestek. Awokado przekrawamy na półi wyjmujemy miąższ do miski. Dodajemy sok limonki i rozdrobnione wcześniej składniki.Przyprawiamy chilli i solą.

2) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę dla schłodzenia.

Jak podawać?

Jeśli traktujemy guacamole jako przystawkę, możemy gotową pastę nałożyć do połówek skórek awokado. Możemy ją podać na niedużej salaterce z gotowymi tacos.

Uwagi:

Rzecz robi się szybko i niekłopotliwie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania75 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćtrochę ich jest
Przybliżony koszt18 zł

Guacamole: Podobne przepisy

Guacamole: wypróbuj również

Powiązane Tematy