Składniki:
- 2 grzybki (najprościej pieczarki),
- 1 średnia cebulka,
- 2 grube plasterki ogonówki,
- 1 łyżka mleka,
- 2-3 kromki ciemnego pieczywa,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
Opcjonalnie:
- troszkę sera żółtego,- 1/2 pomidora.
Jak przyrządzić?
Na początek sprawdzić, czy nie zapomnieliście o jajkach (2-3 sztuki) To właśnie one są niespodzianką... :)
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. To samo uczunić z grzybkami. Całość obficie posolić (więcej tego nie robimy). Dusić pod przykryciem. Dodać pokrojoną ogonówkę. Dodać jajka, nie uszkadzając żółtek. Mieszać tylko białka, aż się zetną. Wyłączyć gaz i wymieszać wszystko razem, aż całość uzyska odpowiednią konsystencję. I gotowe. Można posypać odrobuiną startego żółtego sera.
Uwagi:
Podawać z ciemnym pieczywem.
Jak kto lubi, w czasie duszenia można dodaźć pomidora. (Ja nie lubię).
Sniadanie jak się patrzy. Do kolacji nie zgłodniejecie...
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 porcje |
Autor | Oengus |