Pikantny placek drożdżowy

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej,
- 5 dag drożdży,
- 1/4 l wody,
- 4 łyżki oleju,
- łyżka cukru.

Składniki nadzienia:
- 5 dag boczku wędzonego,
- dwie pieczarki,
- dwie cebule,
- łyżka oleju,
- sól, pieprz, majeranek,
- łyżeczka soli.

Jak przyrządzić?

Przygotowanie ciasta:Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, następnie dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto wkładamy w misce do lodówki na całą noc.Przygotowanie farszu:Wszystkie składniki drobno kroimy i lekko podsmażamy na oleju.Rano wyjmujemy ciasto z lodówki i lekko wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy naokrągły spory placek. Nadzienie rozkładamy na cieście i lekko wciskamy palcami.Placek wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika do podrośnięcia (ok. 10 min.), a następnie podnosimy temperaturę do 200 st.C i pieczemy ok. 15 minut.

Jak podawać?

Podawać na zimno lub na gorąco, dobrze smakuje z ketchupem.

Uwagi:

Smaczne, proste i tanie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt30 zł
AutorMarynia

Pikantny placek drożdżowy: Podobne przepisy

Pikantny placek drożdżowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy