Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej,
- 5 dag drożdży,
- 1/4 l wody,
- 4 łyżki oleju,
- łyżka cukru.
Składniki nadzienia:
- 5 dag boczku wędzonego,
- dwie pieczarki,
- dwie cebule,
- łyżka oleju,
- sól, pieprz, majeranek,
- łyżeczka soli.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie ciasta:Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, następnie dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto wkładamy w misce do lodówki na całą noc.Przygotowanie farszu:Wszystkie składniki drobno kroimy i lekko podsmażamy na oleju.Rano wyjmujemy ciasto z lodówki i lekko wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy naokrągły spory placek. Nadzienie rozkładamy na cieście i lekko wciskamy palcami.Placek wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika do podrośnięcia (ok. 10 min.), a następnie podnosimy temperaturę do 200 st.C i pieczemy ok. 15 minut.
Jak podawać?
Podawać na zimno lub na gorąco, dobrze smakuje z ketchupem.
Uwagi:
Smaczne, proste i tanie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Marynia |