Składniki:
CIASTO:
- 3 szkl.mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 20 dkg margaryny (nie topic),
- 5 żółtek,v- ok. 5 łyżek kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy.
KREM:
- 2 budynie białe (nie kokosowy),
- 2 szkl. mleka,
- 5 białek,
- 1 szkl. cukru,
- 5 jabłek.
Jak przyrządzić?
Ugotować budyń.Zarobić ciasto, 1/4 odłozyć do zamrażarki, resztę wyłożyć na dużą blachę , na ciasto ułozyć jabłka pokrojone w cząstki; z białek i cukru ubić sztywną pianę, następnie połączyć z letnim budyniem najlepiej za pomocą miksera; tak przygotowaną masę wyłożyć na jabłka;na budyń zetrzeć ciasto z zamrażalnika i do pieca na ok.50 min w temp.200 stopni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Autor | nel |