Składniki:
- szklanka migdałów,
- szklanka orzechów,
- szklanka rodzynek,
- szklanka suszonych daktyli,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- półtorej szklanki cukru pudru,
- 8 białek,
- szczypta soli,
- 4 wafle dobrej jakości.
Jak przyrządzić?
Migdały i orzechy zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilkanaście minut, następnie odsączam, obieram i siekam na niezbyt drobne kawałki. Wsypuję na blachę i suszę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 4-5 minut.
Daktyle kroję nie niezbyt małe kawałki. Rodzynki myję i zalewam wrzątkiem, po 4-5 minutach odcedzam.
Z białek ubijam bardzo sztywna pianę - pod koniec ubijania dodaję szczyptę soli, następnie zaś stopniowo cukier puder. Do piany dodaję bakalie oraz stratą czekoladę (żeby łatwiej ją było zetrzeć, mrożę ją przez kilkanaście minut w zamrażalniku).
Dokładnie wymieszaną masę rozsmarowuję na waflach na grubości około 2 cm. Wstawiam do piekarnik o temperaturze 180-190 stopni na około 40-45 minut. Wystudzone mazurki dekoruję lukrem marcepanowym.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 porcji |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Autor | fruzielka |