Zdrowa dieta na mroźne dni
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuJesień i zima to nie najlepszy okres dla naszego zdrowia. W ponure, chłodne dni ograniczamy aktywność fizyczną i zamiast na świeżym powietrzu, czas spędzamy przed ekranem komputera lub telewizora. Pamiętajmy jednak, w ten sposób nie zapewnimy sobie ani dobrego samopoczucia, ani kondycji, ani odporności. A ciepły strój zimowy nie zawsze uchroni nas przed chorobą. Z tego powodu warto spożywać odpowiednie produkty rozgrzewające, dzięki którym przeziębienie nie będzie nam straszne!
W okresie jesienno-zimowym najlepiej sprawdzą się pokarmy gorące lub ciepłe – rozgrzeją one organizm i wspomogą trawienie. W chłodne dni pij herbatę, najlepiej z dodatkiem soku malinowego, miodu lub imbiru. Pamiętaj także o doprawianiu dań rozgrzewającymi przyprawami. Chociaż nie mają one wpływu na temperaturę, zboża stanowią doskonałe źródło energii i również powinny znaleźć się w zimowej diecie.
Zimą organizm spala więcej kalorii, aby wytworzyć energię konieczną do ogrzania ciała, dlatego często mamy ochotę na produkty słodkie lub tłuste. Niestety nie wpłyną one pozytywnie na twoją sylwetkę, dlatego postaraj się zastąpić je gotowanymi owocami lub warzywami. Warto sięgnąć chociażby po kompot, lekkie owocowe ciasto lub ciepłą sałatkę. Na śniadanie najlepiej spożywać musli (bakaliowe) z mlekiem. Możesz także wypić szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny – w ten sposób rozgrzejesz organizm i usprawnisz trawienie. Zamiast słodyczy pokuś się o zwiększające odporność orzechy, bogate w witaminy suszone owoce i pestki słonecznika o działaniu antystresowym. Dzięki powyższym wskazówkom i odrobinie zdrowego rozsądku z łatwością ustrzeżesz się przed chorobą oraz zachowasz doskonały nastrój w chłodne dni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze