Fakty i mity o zdrowej diecie
12. Późne posiłki powodują tycie
Możesz spać spokojnie – to tylko mit. Nie ma rozstrzygających dowodów na to, że późne posiłki powodują przyrost wagi. Jest pewne, że zbyt duża ilość kalorii dostarczona organizmowi powoduje tycie, a wiele osób spożywających posiłki w nocy ma w zwyczaju jeść za duże porcje wysokokalorycznych dań. Aczkolwiek jedzenie zaraz przed pójściem spać może powodować zgagę i niestrawność. W związku z tym staraj się jeść regularnie i nieco wcześniej.
11. Niektóre cukry są gorsze niż inne
Cukier stołowy, agawa, miód i wysokofruktozowy syrop kukurydziany dostarczają kalorii (między 48 a 64 na jedną łyżeczkę). Jak do tej pory, badania pokazują, że nasz organizm przyswaja te cukry w podobny sposób. Zamiast unikać tylko jednego rodzaju cukru, staraj się ograniczyć dodatkowe cukry każdego rodzaju, szczególnie te w napojach gazowanych i słodyczach.
10. Kawa jest niezdrowa
Jest to niedawno obalony mit. Kawa spożywana z umiarem (2-3 filiżanki dziennie) jest bezpieczną częścią zdrowej diety i dostarcza organizmowi dobroczynne fitochemikalia. Istnieją badania, które sugerują, że kawa może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, kamieni żółciowych, choroby Parkinsona lub nawet niektórych rodzajów raka. Uważaj jednak na kalorie – unikaj dodawania cukru, śmietanki czy syropów do kawy.
9. Im mniej tłuszczu, tym lepiej
Organizm potrzebuje trzech składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania: białka, węglowodanów i tłuszczów. Dobroczynne tłuszcze można znaleźć m.in. w orzechach, nasionach, rybach, awokado, oliwkach oraz niskotłuszczowym nabiale. Pokarmy te dostarczą energii, odbudują komórki i wyprodukują potrzebne hormony. Tłuszcze, których należy unikać to te nasycone, np. w maśle, wysokotłuszczowym nabiale, czerwonym mięsie i przetworzonych produktach.
8. Sól morska ma mniej sodu niż zwykła
To też mit. Sól morska ma prawie tyle samo sodu co zwykła, więc zamiast poprawiać smak solą, dodawaj świeżo zmielony pieprz, zioła i inne przyprawy. Poza tym, dostarczamy organizmowi 75% całkowitego wskazanego spożycia soli z przetworzonych i przygotowanych produktów, takich jak zupa, sosy, sery i puszkowane produkty.
7. Pij więcej, aby schudnąć
Nie ma wątpliwości, że woda jest istotna dla organizmu, ale spożywanie jej w charakterze środka odchudzającego to nieporozumienie. Jeśli zastępujesz nią inne wysokokaloryczne napoje, to na pewno pomoże to zgubić nadprogramowe kilogramy. Jednak picie wody i niezmienianie niczego innego w diecie nie sprawi, że schudniesz.
6. Unikaj przetwarzanych produktów zbożowych
Pełnoziarniste produkty pozytywnie wpływają na organizm – są pełne błonnika, witamin, minerałów i fitochemikaliów. To nie oznacza, że musisz zrezygnować ze wszystkich przetworzonych produktów zbożowych, niektóre np. uzupełniane są kwasem foliowym. Nieprzetworzone produkty są zdrowsze, ale kilka przetworzonych produktów zbożowych z dodatkami nie zaszkodzi.
5. Cukier sprawia, że dzieci są nadpobudliwe
Ten mit jest tak powszechny, że wydaje się niemożliwe, że jest nieprawdziwy. Większość badań wykazuje, że nie wszystkie dzieci reagują w ten sposób na cukier. Dlaczego więc dziecko „roznosi” na imprezie urodzinowej? To nie wina tortu, tylko ekscytującego otoczenia. Aczkolwiek zwróć uwagę, ile cukru spożywa dziecko – duża ilość słodyczy pozostawia mało miejsca na zdrowe posiłki.
4. Sportowcy potrzebują dużej dawki białka
Wszyscy wiedzą, że sportowcy potrzebują mnóstwo białka, aby rozwijać siłę i mięśnie, prawda? Nie do końca tak jest. Prawdziwym sekretem są dostarczane organizmowi kalorie, skupienie na treningu i zjedzenie przekąski zawierającej białko i węglowodany zaraz po intensywnym treningu mięśni. Specjalnych proszków, batoników czy suplementów nie należy brać w tym wypadku pod uwagę.
3. Zbyt duża ilość cukru powoduje cukrzycę
Jeśli martwisz się, że miłość do słodyczy doprowadzi do cukrzycy, to wybij to sobie z głowy. Jeśli nie masz cukrzycy, spożywanie cukru nie doprowadzi do tej choroby. Jednakże nadwaga i brak aktywności sprawiają, że ryzyko zachorowania wzrasta. Zrób sobie więc przysługę – ogranicz puste kalorie i idź pobiegać.
2. Węglowodany powodują tycie
Kolejne stwierdzenie mijające się z prawdą. Nie wszystkie węglowodany są dla organizmu złe. Masz pewnie znajomych, którzy stosują dietę niskowęglowodanową i chudną, prawda? Diety te prawie zawsze ograniczają ilość spożywanych kalorii, a mniej kalorii oznacza z czasem mniej kilogramów, bez względu na to, czy kalorie pochodzą z tłuszczów, białka czy węglowodanów.
1. Jak rozpoznać mity związane z odżywianiem?
1. Jak rozpoznać mity związane z odżywianiem?
Jeśli brzmi to zbyt dobrze, aby mogło być prawdziwe, to pewnie tak jest.
Zadawaj pytania: Kto tak twierdzi? Czy osoba ta próbuje sprzedać jakiś produkt? Czy informacja dotyczy tylko jednych małych badań?
Nie ma cudownego eliksiru na odchudzanie. Od dawna wiadomo, że należy po prostu zdrowo się odżywiać i regularnie ćwiczyć.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze