Zdrowa dieta bez mięsa
DORA ROSŁOŃSKA • dawno temuJak dowodzą badania naukowe, wegetarianie żyją dłużej. Należy jednak pamiętać, że nie sztuką jest samo wyeliminowanie mięsa z naszej diety. Sztuką jest tak komponować jadłospis, żeby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników.


Jak dowodzą badania naukowe, wegetarianie żyją dłużej. Należy jednak pamiętać, że nie sztuką jest samo wyeliminowanie mięsa z naszej diety. Sztuką jest tak komponować jadłospis, żeby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników.
Z otyłością ma problemy wiele państw. Amerykański Komitet Doradczy ds. Poradnika Dietetycznego usunął z listy produktów mięso. W USA problem z otyłością jest ogromny. Niemal na każdym skrzyżowaniu ulic największych miast znajdują się fast-foody. To z kolei wpływa niekorzystnie na zdrowie i wygląd mieszkańców tamtejszych rejonów. Prowadzący zabiegane życie ludzie nie zwracają uwagi na to, co jedzą. W latach sześćdziesiątych amerykańscy badacze stwierdzili, że wielu chorobom serca można zapobiec stosując dietę wegetariańską. Według nich nasz układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia mięsa. Główna różnica między nami a zwierzętami mięsożernymi polega na długości jelita – nasz układ trawienny jest dłuższy. Mięso zalega w nim dłużej, uwalniając więcej toksyn.
Inny argument to taki, że mięso ulega szybszemu psuciu, wobec czego dodaje się do niego więcej środków konserwujących. Podczas tuczenia zwierzętom podaje się antybiotyki, hormony i środki uspokajające.

Wegetarianie rzadziej mają problem z nadwagą, wysokim poziomem cholesterolu, nadciśnieniem, ale tylko wtedy, gdy ich dieta jest odpowiednio zbilansowana, a potrzebne do życia składniki są zapewnione w daniach bezmięsnych.
Żeby uzupełnić białko w diecie, trzeba jeść więcej produktów sojowych, razowe pieczywo, orzechy, rośliny strączkowe, sery, jogurty, mleko. Najbardziej przyswajalne żelazo znajduje się w mięsie, co nie oznacza, że wegetarianie mają jego braki. Doskonałym źródłem żelaza są warzywa strączkowe, brokuły, szpinak, suszone owoce.
Wapń, który odpowiada za zdrowe kości, wegetarianie znajdują w ziarnach sezamu, tofu, zielonych warzywach, brązowym ryżu, pomidorach. Większość warzyw, owoców, nasion, zbóż, orzechów zawiera witaminy i minerały potrzebnych do życia.
Zdrowe, najlepiej dorosłe osoby mogą zrezygnować z mięsa pod warunkiem, że mają dobrą wiedzę o wartości odżywczej produktów i są w stanie tak je zestawić, żeby uzyskać odpowiednią jakość białka i dostarczyć niezbędnych składników dla organizmu.
Jeśli wegetarianizm sprowadza się tylko do tego, żeby nie zabijać zwierząt, a nie wnika się w szczegóły diety, to jest to błędne i niezdrowe. Jeśli do tej filozofii dołączy się zagadnienie zdrowego stylu życia, rezygnacja z używek, bilansowanie diety, wiedza na temat kompozycji posiłków — to jest to właściwe podejście.
Źródło: informacja prasowa Urszula Krasny

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze