Obalamy mity na temat mięsa
10. Mięso jest niezdrowe?
Istnieją spekulacje dotyczące rzekomego gnicia produktów mięsnych w układzie pokarmowym człowieka. Dotyczą one niekorzystnego wpływu tej grupy produktów spożywczych na organizm człowieka.
9. Mięso gnije w jelicie grubym?
W rzeczywistości organizm musi zużyć sporo energii na całkowite strawienie białek zawartych w mięsie i zajmuje to trochę więcej czasu. Nie można jednak stwierdzić, że produkty te podlegają procesom gnicia w jelicie grubym.
8. Mięso przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu?
Chude mięso drobiowe cechuje się niską zawartością tłuszczu i jego regularne spożywanie nie grozi wzrostem poziomu cholesterolu we krwi. Oczywiście pod warunkiem, że nie będziemy spożywać tłustej skóry drobiu. Sytuacja inaczej wygląda w przypadku mięsa wieprzowego, które zawiera w sobie większe ilości tłuszczu, a tym samym może przyczynić się do podniesienia cholesterolu krążącego we krwi.
7. Czerwone mięso jest szkodliwe?
Spożywanie czerwonego mięsa w nadmiarze może wywierać niekorzystny wpływ na organizm i prowadzić do chorób serca. Niemniej jednak, w ograniczonej ilości nie działa ono szkodliwie na organizm.
6. Spożywanie mięsa prowadzi do chorób serca
Mięso o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak drób oraz cielęcina, nie wywiera negatywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Stwierdzenie to może dotyczyć mięsa wołowego lub wieprzowego spożywanego w nadmiarze i nieodpowiednio przyrządzanego. W celu ograniczenia tłuszczy w codziennej diecie zaleca się przyrządzanie mięsa bez użycia tłuszczu, czyli poprzez gotowanie lub pieczenie.
5. Czerwone mięso jest rakotwórcze
Badania kliniczne dowodzą, że rakotwórcze działanie na układ pokarmowy może wywierać mięso poddane uprzednio wędzeniu, peklowaniu lub procesom konserwacji. Niekorzystny wpływ na zdrowie może mieć również spożywanie spalonego mięsa. Nie dotyczy to jednak świeżego produktu w odpowiedni sposób przygotowanego do spożycia.
4. Ludzie nie powinni jeść mięsa, bo z natury są roślinożerni
Trudno nazwać człowieka roślinożercą, skoro ludzki organizm jest bardzo dobrze przystosowany do trawienia mięsa i niekiedy wręcz domaga się spożycia produktu należącego do tej grupy żywności.
3. Mięso wywiera niekorzystny wpływ na kości
Obecność mięsa w prawidłowo zbilansowanej diecie nie przyczynia się do osłabienia struktury kości. Może to nastąpić na skutek działania niezdrowej diety białkowej, która polega na znaczącym ograniczeniu podaży węglowodanów w codziennej diecie. Nadmiar białka sprzyja wypłukiwaniu się magnezu z organizmu, a tym samym może doprowadzić do spadku gęstości kości.
2. Mięso nie jest produktem wartościowym dla naszego organizmu
W rzeczywistości mięso to źródło pełnowartościowego białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym organizmu człowieka. Z tego względu zaleca się, aby mięso stanowiło stały element racjonalnej diety. Oczywiście chodzi o mięso z niską zawartością tłuszczu, takie jak drób.
1. Mięso sprzyja nadwadze i otyłości
Przyrządzone w odpowiedni sposób chude mięso (gotowanie, duszenie, pieczenie) nie powinno stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki. Sytuacja wygląda inaczej w przypadku, gdy przyrządzimy kawałek mięsa na patelni z tłuszczem lub w głębokim oleju.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze