Co powinnaś wiedzieć, zanim kupisz chleb?
OLGA CHOJNACKA • dawno temuBiały, razowy, ze śliwkami, słonecznikiem. Rodzajów chleba jest coraz więcej, dlatego bardzo często zastanawiamy się, który wybrać. Czy kierować się smakiem, przyzwyczajeniami, ceną, wartościami odżywczymi czy jego wpływem na naszą figurę?
Biały, razowy, ze śliwkami, słonecznikiem. Rodzajów chleba jest corazwięcej, dlatego bardzo często zastanawiamy się, który wybrać. Czykierować się smakiem, przyzwyczajeniami, ceną, wartościami odżywczymiczy jego wpływem na naszą figurę?
Zaletą dobrego chleba jest odpowiednia mąka bogata w gluten, którejpołączenie z wodą spowoduje jego spęcznienie. Dzięki temu będzie onnie tylko smaczny i chrupiący, ale i na długo pozostanie wilgotny.Najlepsze jest pieczywo przygotowane z mąki pełnoziarnistej, która jestnajzdrowsza, ma wiele wartościowych substancji. Zawiera błonnik, dużowitamin, minerałów i innych bioaktywnych substancji.
Tak przygotowany chleb wspomaga trawienie, zmniejsza ryzyko zachorowaniana serce, cukrzycę, minimalizuje prawdopodobieństwo wystąpienia nadwagi.Poza tym dłużej utrzymuje świeżość, nawet 2–3 dni. Ważne jest więcuważne czytanie informacji znajdujących się na opakowaniu, sprawdzanielisty składników. Określenie pieczywo pełnoziarniste, a niekolor, gwarantuje dobrą jakość. Chleb razowy powinien zawierać conajmniej 90% żytniej mąki razowej i mieć brązową barwę. Jegocharakterystyczną cechą jest to, że się nie kruszy.
Rodzaje chleba:
pszenny – chleb pszenny, razowy, chleb graham,żytni – chleb żytni, chleb jasny mleczny, razowy, pełnoziarnisty,staropolski, razowy na miodzie, razowy z soją i słonecznikiem oraz chlebturystyczny i pumpernikiel,mieszany – chleb wiejski, kaszubski, mleczny, praski, baltonowski,słonecznikowy.
Chleb żytni pieczony jest z mąki żytniej na zakwasie. Jest to pieczywoszczególnie polecane ze względu na zapobieganie zaparciom, hamowanierozwoju bakterii chorobotwórczych. Poza tym korzystnie wpływa na przewódpokarmowy. Ma niski indeks glikemiczny, obniża poziom złegocholesterolu.
Pieczywo pszenne wypiekane jest z mąki pszennej i drożdży na rozczynie.Pieczywo mieszane zawiera mąkę pszenną i żytnią dodaną w takichsamych proporcjach.
Bardzo dużym zainteresowaniem w ostatnich czasach cieszy się pieczywo zróżnymi dodatkami. Jest ono bardzo dobrze oceniane zarówno przezdietetyków, jak i lekarzy. Zawartość ziaren — słonecznika, soi, czysezamu urozmaica smak oraz dostarcza organizmowi bogactwa mikroelementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kminek w chlebie pomaga przy wzdęciach. Nie tylko smaczne, ale i zdrowe jest także pieczywo zdodatkiem płatków owsianych, suszonych owoców, a także orzechów,śliwek czy oliwek.
Zanim jednak zdecydujemy się na chleb, bez względu na to, czy będzie topieczywo jasne czy ciemne, warto uważnie się mu przyjrzeć, gdyż wygląd wiele zdradza o jego wartości i jakości wykonania. Skórka chlebapowinna być błyszcząca, o miodowej barwie, delikatnie popękana wprzypadku jasnego pieczywa. Ciemne pieczywo wyróżnia natomiast jejkasztanowy kolor. Zbyt jasna skórka to znak, że chleb będzie małoaromatyczny, natomiast przypalona świadczy o za dużej zawartości mleka wcieście. Twarda, sprawiająca problemy w pogryzieniu dowodzi, że ciastobyło zbyt twarde. Mała ilość soli sprawia, że chleb się kruszy. Brakzapachu, suchość to wpływ za niskiej temperatury i długiego pieczenia.Krótkie pieczenie w za wysokiej temperaturze spowoduje zaś wilgotnośćchleba i szybkie powstawanie pleśni. Warto pamiętać, że jej pojawienieprzyczynia się do rozkładu białka i skrobi oraz wydzielania sięsubstancji rakotwórczych, co oznacza, że zamiast odkrajać spleśniałączęść chleba należy wyrzucić cały bochenek.
Kupując chleb, przyjrzyj mu się uważnie, powąchaj, a jeżeli znajdująsię na nim jakieś informacje, uważnie przeczytaj. Kupuj w sprawdzonychmiejscach. Chleb jesz codziennie, a więc odpowiedni wybór jest bardzoważny. Jeżeli masz czas, może sama pokusisz się o jego upieczenie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze