Powszechne mity na temat odżywiania – sprawdź, czy je znasz

8. Najzdrowsza dieta polega na maksymalnym ograniczeniu spożywania tłuszczy?Jeszcze kilka lat temu wiele diet zalecało znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. Niemniej jednak są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają proces przyswajania witamin, takich jak A, D, E oraz K. W racjonalnej diecie powinno się zatem znaleźć miejsce na zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.
Zdjęcie oliwy z oliwek / Shutterstock

8. Najzdrowsza dieta polega na maksymalnym ograniczeniu spożywania tłuszczy?
Jeszcze kilka lat temu wiele diet zalecało znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. Niemniej jednak są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają proces przyswajania witamin, takich jak A, D, E oraz K. W racjonalnej diecie powinno się zatem znaleźć miejsce na zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.

7. Z uwagi na zdrowie lepiej zrezygnować ze spożycia soli?Dietetycy zalecają ograniczenie bądź całkowitą rezygnację z soli. Składnik ten może przyczynić się do wzrostu ciśnienia krwi. Podejrzewano nawet, że nadmiar soli w diecie może odpowiadać za wzrost ryzyka zawału serca. Nie zostało to jednak potwierdzone żadną dokumentacją naukową.
Zdjęcie soli / Shutterstock

7. Z uwagi na zdrowie lepiej zrezygnować ze spożycia soli?
Dietetycy zalecają ograniczenie bądź całkowitą rezygnację z soli. Składnik ten może przyczynić się do wzrostu ciśnienia krwi. Podejrzewano nawet, że nadmiar soli w diecie może odpowiadać za wzrost ryzyka zawału serca. Nie zostało to jednak potwierdzone żadną dokumentacją naukową.

6. Należy ograniczyć spożycie jaj w diecie?Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że jajka są korzystne dla naszego zdrowia i nie ma takiej potrzeby, aby ograniczać ich spożycie w ciągu tygodnia. Wręcz dozwolone jest spożywanie tego produktu każdego dnia. W żółtku jajka znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe, które mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Zdjęcie autorstwa margenauer / CC BY

6. Należy ograniczyć spożycie jaj w diecie?
Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że jajka są korzystne dla naszego zdrowia i nie ma takiej potrzeby, aby ograniczać ich spożycie w ciągu tygodnia. Wręcz dozwolone jest spożywanie tego produktu każdego dnia. W żółtku jajka znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe, które mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

5. Powinniśmy jeść tylko i wyłącznie pieczywo pełnoziarnisteRzeczywiście pieczywo powstające na bazie mąki pełnoziarnistej jest zdrowsze od tradycyjnego, białego pieczywa. Niemniej jednak nie każdy może sobie pozwolić na jego włączenie do codziennej diety. Dotyczy to osób dotkniętych chorobami układu trawiennego, np. zespołem wrzodziejącego jelita grubego. W ich przypadku często zalecane jest ograniczenie spożycia produktów niskoprzetworzonych.
Zdjęcie autorstwa Damien Pollet / CC BY

5. Powinniśmy jeść tylko i wyłącznie pieczywo pełnoziarniste
Rzeczywiście pieczywo powstające na bazie mąki pełnoziarnistej jest zdrowsze od tradycyjnego, białego pieczywa. Niemniej jednak nie każdy może sobie pozwolić na jego włączenie do codziennej diety. Dotyczy to osób dotkniętych chorobami układu trawiennego, np. zespołem wrzodziejącego jelita grubego. W ich przypadku często zalecane jest ograniczenie spożycia produktów niskoprzetworzonych.

4. Tłuszcze nasycone są szkodliwe dla zdrowiaWiele lat temu tłuszcze nasycone uważano za główny czynnik odpowiedzialny za podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Ostatnie badania naukowe sugerują, że spożycie żywności zawierającej w składzie tę grupę tłuszczy nie zwiększa ryzyka śmierci z powodu chorób serca czy udaru mózgu. Oczywiście warto pamiętać o tym, aby spożywać je w ograniczonej ilości.
Zdjęcie autorstwa Jessica Merz / CC BY

4. Tłuszcze nasycone są szkodliwe dla zdrowia
Wiele lat temu tłuszcze nasycone uważano za główny czynnik odpowiedzialny za podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Ostatnie badania naukowe sugerują, że spożycie żywności zawierającej w składzie tę grupę tłuszczy nie zwiększa ryzyka śmierci z powodu chorób serca czy udaru mózgu. Oczywiście warto pamiętać o tym, aby spożywać je w ograniczonej ilości.

3. Kawa jest niezdrowaKawa może wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka pod warunkiem, że nie jest spożywana w nadmiarze i nie zawiera dodatków, takich jak cukier oraz mleko. Zawarta w niej kofeina stymuluje pracę mózgu i zwiększa ogólną wydolność organizmu.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

3. Kawa jest niezdrowa
Kawa może wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka pod warunkiem, że nie jest spożywana w nadmiarze i nie zawiera dodatków, takich jak cukier oraz mleko. Zawarta w niej kofeina stymuluje pracę mózgu i zwiększa ogólną wydolność organizmu.

2. Tłuszcz dostarczany do organizmu z pożywieniem magazynuje się w twoim cieleW tłuszczu rozpuszczane są niektóre witaminy i bez jego udziału nie byłoby możliwe ich przyswojenie w układzie pokarmowym. Poza tym tłuszcz często wykorzystywany jest jako źródło energii. Spożywany w odpowiedniej ilości nie będzie stanowić zagrożenia dla twojej sylwetki.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

2. Tłuszcz dostarczany do organizmu z pożywieniem magazynuje się w twoim ciele
W tłuszczu rozpuszczane są niektóre witaminy i bez jego udziału nie byłoby możliwe ich przyswojenie w układzie pokarmowym. Poza tym tłuszcz często wykorzystywany jest jako źródło energii. Spożywany w odpowiedniej ilości nie będzie stanowić zagrożenia dla twojej sylwetki.

1. Tylko na diecie wysokobiałkowej można skutecznie schudnąćNa diecie białkowej możliwe jest szybkie schudnięcie. Niestety nie jest to korzystne dla organizmu, ponieważ nadmiar białka powoduje jego zakwaszenie. To z kolei może przyczynić się do obciążenia nerek, a nawet niewydolności tego narządu.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

1. Tylko na diecie wysokobiałkowej można skutecznie schudnąć
Na diecie białkowej możliwe jest szybkie schudnięcie. Niestety nie jest to korzystne dla organizmu, ponieważ nadmiar białka powoduje jego zakwaszenie. To z kolei może przyczynić się do obciążenia nerek, a nawet niewydolności tego narządu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Czy makijaż niszczy cerę? Kłopotliwa gestykulacja Wakacje bez maszynki do golenia? To możliwe! Groźna nimfa Zalety peelingu chemicznego Oczyszczanie organizmu z toksyn Co wspólnego z otyłością ma jabłko i gruszka? Jesienią zoperuj żylaki "Lekkość" Anna Starmach, Maria Kruczek - recenzja Witamina B12 Czym objawia się nerwica wegetatywna? Poznaj przyczyny i sposoby leczenia neurozy narządowej Cztery kroki do białych zębów

Popularne w tym tygodniu:

Jubileuszowa Gala projektu "Różowy Patrol powered by Gliss" z udziałem ekspertówMATERIAŁ PROMOCYJNY