Największe mity żywieniowe

10. Żółtka jaj podnoszą poziom cholesterolu?Badania naukowe potwierdziły brak związku pomiędzy wysokim poziomem cholesterolu we krwi a częstotliwością spożywania kurzych jaj. Cholesterol jest syntetyzowany w organizmie człowieka w wątrobie i najczęstszą przyczyną jego podwyższenia są czynniki genetyczne lub nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie, których z kolei w jajach jest akurat niewiele.
Zdjęcie autorstwa JFXie / CC BY

10. Żółtka jaj podnoszą poziom cholesterolu?
Badania naukowe potwierdziły brak związku pomiędzy wysokim poziomem cholesterolu we krwi a częstotliwością spożywania kurzych jaj. Cholesterol jest syntetyzowany w organizmie człowieka w wątrobie i najczęstszą przyczyną jego podwyższenia są czynniki genetyczne lub nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie, których z kolei w jajach jest akurat niewiele.

9. Napoje energetyczne są mniej szkodliwe niż kawa?W rozmaitych napojach energetycznych zawarte są nie tylko składniki pobudzające organizm, ale również spore ilości cukru. Ich regularne spożywanie grozi nadwagą, a nawet otyłością, a to z kolei zwiększa predyspozycje do chorób układu krążenia. Zamiast napojów energetycznych lepiej sięgnąć po filiżankę kawy bez mleka i cukru.
Zdjęcie autorstwa chichacha / CC BY

9. Napoje energetyczne są mniej szkodliwe niż kawa?
W rozmaitych napojach energetycznych zawarte są nie tylko składniki pobudzające organizm, ale również spore ilości cukru. Ich regularne spożywanie grozi nadwagą, a nawet otyłością, a to z kolei zwiększa predyspozycje do chorób układu krążenia. Zamiast napojów energetycznych lepiej sięgnąć po filiżankę kawy bez mleka i cukru.

8. Napoje light są mniej szkodliwe dla zdrowia?Rzeczywiście wartość kaloryczna napojów typu light jest znacząco obniżona, a to z kolei zachęca do ich zakupu. Niestety zawarte w nich substancje słodzące (np. aspartam) niekorzystnie wpływają na zdrowie. Co więcej, badania naukowe sugerują, że osoby spożywające napoje w wersji light kilka razy w ciągu dnia, są niestety o 40% bardziej narażone na otyłość niż osoby spożywające wodę z cytryną.
Zdjęcie autorstwa Holgi / CC BY

8. Napoje light są mniej szkodliwe dla zdrowia?
Rzeczywiście wartość kaloryczna napojów typu light jest znacząco obniżona, a to z kolei zachęca do ich zakupu. Niestety zawarte w nich substancje słodzące (np. aspartam) niekorzystnie wpływają na zdrowie. Co więcej, badania naukowe sugerują, że osoby spożywające napoje w wersji light kilka razy w ciągu dnia, są niestety o 40% bardziej narażone na otyłość niż osoby spożywające wodę z cytryną.

7. Sól morska jest zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej?Zarówno w łyżeczce soli morskiej, jak i kuchennej zawarty jest sód w ilości 2300 mg. Dodatkowo sól morska może zawierać inne związki, takie jak magnez czy żelazo. Niemniej jednak, ich zawartość jest zbyt niska, aby można było mówić o pozytywnym wpływie tej odmiany soli na organizm człowieka.
Zdjęcie autorstwa onefox / CC BY

7. Sól morska jest zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej?
Zarówno w łyżeczce soli morskiej, jak i kuchennej zawarty jest sód w ilości 2300 mg. Dodatkowo sól morska może zawierać inne związki, takie jak magnez czy żelazo. Niemniej jednak, ich zawartość jest zbyt niska, aby można było mówić o pozytywnym wpływie tej odmiany soli na organizm człowieka.

6. Syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy niż zwykły cukier?Ze względu na swoją płynną konsystencję oraz niskie ryzyko krystalizacji, syrop glukozowo-fruktozowy jest częściej wykorzystywany do słodzenia produktów spożywczych aniżeli tradycyjny cukier. Istnieją jednak doniesienia, że substancja ta może być szkodliwa. Ogólnie, im mniej cukru spożywamy w ciągu roku, tym lepiej dla naszego zdrowia i nie ma znaczenia, czy na co dzień stosujemy cukier tradycyjny, trzcinowy czy też glukozowo-fruktozowy.
Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

6. Syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy niż zwykły cukier?
Ze względu na swoją płynną konsystencję oraz niskie ryzyko krystalizacji, syrop glukozowo-fruktozowy jest częściej wykorzystywany do słodzenia produktów spożywczych aniżeli tradycyjny cukier. Istnieją jednak doniesienia, że substancja ta może być szkodliwa. Ogólnie, im mniej cukru spożywamy w ciągu roku, tym lepiej dla naszego zdrowia i nie ma znaczenia, czy na co dzień stosujemy cukier tradycyjny, trzcinowy czy też glukozowo-fruktozowy.

5. Produkty niskotłuszczowe są korzystniejsze dla zdrowia?Produkty spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu mają zazwyczaj w składzie większą ilość węglowodanów i chemicznych ulepszaczy. Lepiej ich unikać, gdyż wcale nie przyśpieszają one procesu odchudzania i dodatkowo narażają organizm na działanie rozmaitych składników chemicznych.
Zdjęcie autorstwa superscheeli / CC BY

5. Produkty niskotłuszczowe są korzystniejsze dla zdrowia?
Produkty spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu mają zazwyczaj w składzie większą ilość węglowodanów i chemicznych ulepszaczy. Lepiej ich unikać, gdyż wcale nie przyśpieszają one procesu odchudzania i dodatkowo narażają organizm na działanie rozmaitych składników chemicznych.

4. Jedzenie typu fast food zmniejsza stres?Wiele osób w czasie stresu sięga po niezdrowe przekąski typu fast food. Czynnik ten rzeczywiście zwiększa łaknienie na tego rodzaju produkty. Niestety badania naukowe potwierdzają, że dania fast food mogą zwiększyć nawet o 58% predyspozycje do wystąpienia depresji związanej ze stresem.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

4. Jedzenie typu fast food zmniejsza stres?
Wiele osób w czasie stresu sięga po niezdrowe przekąski typu fast food. Czynnik ten rzeczywiście zwiększa łaknienie na tego rodzaju produkty. Niestety badania naukowe potwierdzają, że dania fast food mogą zwiększyć nawet o 58% predyspozycje do wystąpienia depresji związanej ze stresem.

3. Czekolada nie jest korzystna dla zdrowia?Kilka kostek czekolady może znacząco poprawić nastrój, gdyż po jej spożyciu wzrasta w organizmie poziom hormonów szczęścia. Ponadto, zawarty w czekoladzie kwas stearynowy może mieć wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ważne jest jednak to, aby sięgać po zdrowszą wersję czekolady o zawartości kakao powyżej 80%. Poza tym, lepiej kontrolować ilość spożywanej czekolady, gdyż zawarty w niej cukier może prowadzić do nadwagi, a nawet otyłości.
Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

3. Czekolada nie jest korzystna dla zdrowia?
Kilka kostek czekolady może znacząco poprawić nastrój, gdyż po jej spożyciu wzrasta w organizmie poziom hormonów szczęścia. Ponadto, zawarty w czekoladzie kwas stearynowy może mieć wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ważne jest jednak to, aby sięgać po zdrowszą wersję czekolady o zawartości kakao powyżej 80%. Poza tym, lepiej kontrolować ilość spożywanej czekolady, gdyż zawarty w niej cukier może prowadzić do nadwagi, a nawet otyłości.

2. Muesli jest bardzo zdrowe?Dotyczy to tylko i wyłączne muesli bez dodatku cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Niestety wiele produktów tego rodzaju dostępnych na rynku zawiera dodatkowe substancje słodzące, a to z kolei znacząco zwiększa ich wartość kaloryczną.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

2. Muesli jest bardzo zdrowe?
Dotyczy to tylko i wyłączne muesli bez dodatku cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Niestety wiele produktów tego rodzaju dostępnych na rynku zawiera dodatkowe substancje słodzące, a to z kolei znacząco zwiększa ich wartość kaloryczną.

1. Owoce cytrusowe są najbogatszym źródłem witaminy CZdecydowanie więcej witaminy C znajduje się w owocach czarnej porzeczki. W 100 g zawierają one ok. 180 mg tej substancji. Z kolei w 100 g cytryny znajduje się znacznie mniej witaminy C, tj. ok. 50 mg.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

1. Owoce cytrusowe są najbogatszym źródłem witaminy C
Zdecydowanie więcej witaminy C znajduje się w owocach czarnej porzeczki. W 100 g zawierają one ok. 180 mg tej substancji. Z kolei w 100 g cytryny znajduje się znacznie mniej witaminy C, tj. ok. 50 mg.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Życie z alergią - co robić, a czego unikać? Orkisz i amarantus - zboża XXI wieku Masaż tajski Gdy ukochana osoba odejdzie... Cukrzyk na zakupach Na czym polega zapalenie przydatków? Słodkie napoje nie powodują tycia Witamina K – jaka jest jej rola w organizmie? Na ratunek opalonej skórze Sport to zdrowie i nie tylko Witamina B17 Pierwsza wizyta ginekologiczna przed antykoncepcją