Największe mity żywieniowe
10. Żółtka jaj podnoszą poziom cholesterolu?
Badania naukowe potwierdziły brak związku pomiędzy wysokim poziomem cholesterolu we krwi a częstotliwością spożywania kurzych jaj. Cholesterol jest syntetyzowany w organizmie człowieka w wątrobie i najczęstszą przyczyną jego podwyższenia są czynniki genetyczne lub nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie, których z kolei w jajach jest akurat niewiele.
9. Napoje energetyczne są mniej szkodliwe niż kawa?
W rozmaitych napojach energetycznych zawarte są nie tylko składniki pobudzające organizm, ale również spore ilości cukru. Ich regularne spożywanie grozi nadwagą, a nawet otyłością, a to z kolei zwiększa predyspozycje do chorób układu krążenia. Zamiast napojów energetycznych lepiej sięgnąć po filiżankę kawy bez mleka i cukru.
8. Napoje light są mniej szkodliwe dla zdrowia?
Rzeczywiście wartość kaloryczna napojów typu light jest znacząco obniżona, a to z kolei zachęca do ich zakupu. Niestety zawarte w nich substancje słodzące (np. aspartam) niekorzystnie wpływają na zdrowie. Co więcej, badania naukowe sugerują, że osoby spożywające napoje w wersji light kilka razy w ciągu dnia, są niestety o 40% bardziej narażone na otyłość niż osoby spożywające wodę z cytryną.
7. Sól morska jest zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej?
Zarówno w łyżeczce soli morskiej, jak i kuchennej zawarty jest sód w ilości 2300 mg. Dodatkowo sól morska może zawierać inne związki, takie jak magnez czy żelazo. Niemniej jednak, ich zawartość jest zbyt niska, aby można było mówić o pozytywnym wpływie tej odmiany soli na organizm człowieka.
6. Syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy niż zwykły cukier?
Ze względu na swoją płynną konsystencję oraz niskie ryzyko krystalizacji, syrop glukozowo-fruktozowy jest częściej wykorzystywany do słodzenia produktów spożywczych aniżeli tradycyjny cukier. Istnieją jednak doniesienia, że substancja ta może być szkodliwa. Ogólnie, im mniej cukru spożywamy w ciągu roku, tym lepiej dla naszego zdrowia i nie ma znaczenia, czy na co dzień stosujemy cukier tradycyjny, trzcinowy czy też glukozowo-fruktozowy.
5. Produkty niskotłuszczowe są korzystniejsze dla zdrowia?
Produkty spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu mają zazwyczaj w składzie większą ilość węglowodanów i chemicznych ulepszaczy. Lepiej ich unikać, gdyż wcale nie przyśpieszają one procesu odchudzania i dodatkowo narażają organizm na działanie rozmaitych składników chemicznych.
4. Jedzenie typu fast food zmniejsza stres?
Wiele osób w czasie stresu sięga po niezdrowe przekąski typu fast food. Czynnik ten rzeczywiście zwiększa łaknienie na tego rodzaju produkty. Niestety badania naukowe potwierdzają, że dania fast food mogą zwiększyć nawet o 58% predyspozycje do wystąpienia depresji związanej ze stresem.
3. Czekolada nie jest korzystna dla zdrowia?
Kilka kostek czekolady może znacząco poprawić nastrój, gdyż po jej spożyciu wzrasta w organizmie poziom hormonów szczęścia. Ponadto, zawarty w czekoladzie kwas stearynowy może mieć wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ważne jest jednak to, aby sięgać po zdrowszą wersję czekolady o zawartości kakao powyżej 80%. Poza tym, lepiej kontrolować ilość spożywanej czekolady, gdyż zawarty w niej cukier może prowadzić do nadwagi, a nawet otyłości.
2. Muesli jest bardzo zdrowe?
Dotyczy to tylko i wyłączne muesli bez dodatku cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Niestety wiele produktów tego rodzaju dostępnych na rynku zawiera dodatkowe substancje słodzące, a to z kolei znacząco zwiększa ich wartość kaloryczną.
1. Owoce cytrusowe są najbogatszym źródłem witaminy C
Zdecydowanie więcej witaminy C znajduje się w owocach czarnej porzeczki. W 100 g zawierają one ok. 180 mg tej substancji. Z kolei w 100 g cytryny znajduje się znacznie mniej witaminy C, tj. ok. 50 mg.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze