Odkryto szkodliwe pierwiastki w owocowych napojach dla dzieci



Soki owocowe i napoje pite codziennie przez miliony dzieci mogą zawierać związki chemiczne, które powodują choroby nowotworowe. Naukowcy ostrzegają, aby uważać na kolorowe napoje owocowe kupowane w plastikowych butelkach.
Duńscy naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego ostrzegają: kolorowe napoje dla dzieci w plastikowych butelkach zawierają o przeszło dwa razy więcej niebezpiecznych substancji chemicznych niż woda z kranu. W niektórych przypadkach, zawartość niebezpiecznychantymonów w sokach i napojach była aż dziesięciokrotnie większa niż w kranówce. Duńczycy tłumaczą, że niebezpieczne dla zdrowia pierwiastki chemiczne powstają pod wpływem reakcji zachodzącej pomiędzy plastikiem i napojem. Zaapelowali do producentów, aby nie lekceważyli tego tematu. Powstające w napojach owocowych antymony mogą bowiem prowadzić do nowotworów, chorób sercowych i płucnych.
Duńczycy nie podali konkretnych nazw firm produkujących napoje i soki dla dzieci, ale dowiedli, że niebezpieczne pierwiastki chemiczne znajdują się w produktach aż szesnastu najpopularniejszych firm sprzedających napoje dla dzieci na terenie Unii Europejskiej. Zaznaczyli, że najbardziej niebezpieczne są napoje produkowane z koncentratu z czarnej porzeczki, truskawek, malin, czereśni, wiśni.

Antymony wykryte przed Duńczyków w napojach dla dzieci to rakotwórcze pierwiastki chemiczne. Wcześniej były już w śladowych ilościach wykryte w wodzie przechowywanej w butelkach PET (ang. PET — polyethylene terephthalate). Stężenie tego pierwiastka wzrasta wraz z przedłużającym się czasem przechowywania cieszy w plastikowej butelce.
4 lata temu badania nad zawartością antymonu w napojach prowadził doktora Spirosa Pergantisa z Uniwersytetu Kreteńskiego. Wśród przebadanych próbek wody i napojów dr Pergantis, odkryłł podniesiony poziom antymonu m.in. w sokach owocowych (cytrynowym i pomarańczowym) zarówno gazowanych, jak i niegazowanych.
Wszystkie napoje były przechowywane w butelkach PET w produkcji których jest stosowany trójtlenek antymonu. Dozwolona prze Unię Europejską zawartość antymonu w wodzie to nie więcej niż 5 mikrogram na litr. Większa zawartość tego pierwiastka może powodować nudności, wymioty, a w przyszłości być może nowotwory.
źródło: abczdrowie.pl

Najnowsze

Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze