Czego unikać rozszerzając dietę dziecka?
PATRYCJA • dawno temuNajwięcej problemów z rozszerzaniem diety dziecka mają mamy niemowląt. Nie oznacza to, że kilkulatki mogą jeść wszystko i nie ma przeciwwskazań do podawania niektórych pokarmów. Przeczytaj, czego unikać w diecie przedszkolaka.
Grzyby
Wprawdzie grzyby można serwować dzieciom od czasu do czasu, jednak należy pamiętać, że oprócz walorów smakowych nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Grzyby są ciężkostrawne, zwłaszcza dla dzieci. Ze względu na częste przypadki zatruć muchomorem u dzieci ogranicz się do podawania hodowlanych pieczarek.
Ostre przyprawy i dodatki
Ostry smak może podrażnić delikatny żołądek dziecka i doprowadzić do niestrawności. Bóle brzuszka nie są warte posmarowania kanapki ostrym ketchupem lub polania parówki musztardą. Poza tym, przyzwyczajenie dziecka do pikantnych smaków może rozbudzić w nim apetyt na fast foody.
Barwione i gazowane napojedla dzieci
Dzieci nie powinny pić coli, oranżady, toniku ani innych słodzonych, barwionych i gazowanych napoi. Psują one zęby mleczne i podrażniają żołądek.
Odkryj nowe smaki
Rozszerzaj dietę dziecka z głową. Zamiast kupować batoniki, których dziecko nigdy jeszcze nie jadło pomyśl o egzotycznym owocu. Przygotuj ciasto z dyni lub marchwi, risotto z warzywami. Poszukaj nowych połączeń dotychczasowych produktów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze