Anemia w ciąży
BEATKA • dawno temuAnemia w ciąży, czyli niedokrwistość w ciąży to dość częsta dolegliwość. Organizm kobiety spodziewającej się dziecka dzieli między siebie a organizm malucha substancje odżywcze. Jeżeli więc przed ciążą kobieta ma niski poziom żelaza, w ciąży będzie on jeszcze niższy i mogą powstać niedobory. Anemii w czasie ciąży nie należy lekceważyć, gdyż może być ona przyczyną powikłań ciąży, wad rozwojowych, może nawet doprowadzić do poronienia.
Przyczyny i objawy anemii w ciąży
Żeby kontrolować stan zdrowia kobiety w ciąży, przyszła mama musi pamiętać o wykonywaniu regularnych badań. Badania morfologiczne wykażą ewentualną anemię. Chorobę stwierdza się na podstawie poziomu żelaza, ilości czerwonych krwinek i hematokrytu we krwi. Około drugiego trymestru ciąży wyniki badania morfologicznego mogą wskazywać na tzw. fizjologiczną anemię. Mimo że jest to stan normalny, nie należy go lekceważyć.
Żelazo jest ważne nie tylko dla organizmu kobiety, ale też dla prawidłowego rozwoju ciąży. Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny, enzymów biorących udział w procesie oddychania. W okresie ciąży żelazo wpływa na prawidłowe kształtowanie mózgu dziecka. Poza tym żelazo pomaga dotleniać macicę. Ze zgromadzonych zasobów żelaza znajdujących się w organizmie przyszłej mamy korzysta dziecko. Gdy zapasy już się wyczerpią, dziecko pobiera żelazo na bieżąco z dostarczanego do organizmu pożywienia.
Gdy panie słyszą od lekarza, że cierpią na anemię są zazwyczaj zaskoczone. Zmęczenie, słabość, problemy z koncentracją, bóle głowy, bladą cerę składają na karb ciąży. Tymczasem są to objawy anemii. Inne dolegliwości wynikające z anemii to sucha skóra, łamliwe włosy i paznokcie. Warto pamiętać, że w czasie ciąży zapotrzebowanie na żelazo jest znacznie wyższe niż przed ciążą. Przyczyną anemii mogą być odklejenie łożyska lub częste plamienia. Wówczas konieczna jest interwencja lekarza. Takie sytuacje mogą prowadzić do poronienia.
Leczenie anemii
Jak pozbyć się anemii? Należy dostarczać do organizmu większą ilość żelaza w pożywieniu lub suplementach diety. Źródło żelaza to: mięso wołowe, drób, wątróbka, ryby, żółtka jaj, ciemnoczerwone warzywa, zielone warzywa (brokuły, szpinak), rośliny strączkowe, soja, suszone owoce, ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste. Warto pamiętać, że witamina C pomaga w przyswajaniu żelaza. Dlatego też warto do diety włączyć owoce cytrusowe, truskawki, maliny. Kawa, cola, czarna herbata zmniejszają przyswajalność żelaza. Dlatego warto zrezygnować z tego typu napojów, a już na pewno należy ograniczyć ich spożywanie do minimum.
Czasami jednak dieta to zbyt mało i konieczne jest suplementowanie żelaza. Należy skonsultować się z lekarzem, który ustali, jakie suplementy zażywać i jaką ilość. Anemii najlepiej jest zapobiegać, niż później ją leczyć. W celach profilaktycznych warto uzupełniać żelazo w drugiej połowie ciąży. Przyjmowanie suplementów diety jest też polecane kobietom zmagającym się z silnymi wymiotami, mającym obfite plamienia, będącym na diecie wegetariańskiej lub będącym w ciąży bliźniaczej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze