Dieta w ciąży
KAROLINA • dawno temuCiąża kobiety to wyjątkowy czas w jej życiu, kiedy musi dbać o swoje zdrowie w szczególny sposób. Dobrze dobrany jadłospis sprawi, że jej ciało będzie nie tylko przygotowane do wydania na świat dziecka, ale także znacznie łatwiej po porodzie wróci do utraconej formy i sylwetki. Jaka jednak jest prawidłowa dieta kobiet w ciąży? Co można jeść, a z czego należy zupełnie zrezygnować? Jeżeli spodziewasz się dziecka albo jesteś w czasie starania się o nie, bądź też chcesz wiedzieć, co mogą jeść ciężarne kobiety, przeczytaj poniższy artykuł.
Prawidłowa dieta w ciąży
Ciąża to okres, w czasie którego duże znaczenie na zdrowie dziecka wywiera dziecka tryb i styl życia matki. To właśnie ona decyduje, jakie składniki pokarmowe zostaną dostarczone do organizmu. Kiedy tylko dowiesz się, że będziesz miała dziecko, zacznij bacznie kontrolować zjadane posiłki. Ważne, aby zrezygnować z niezdrowych nawyków, tj. picie alkoholu i palenie tytoniu, ponieważ mają one bardzo szkodliwy wpływ na właściwy rozwój dziecka i mogą rzutować nie tylko na jego wiek młodzieńczy, lecz również zaważyć na jego dorosłym życiu. Należy także bezzwłocznie wykluczyć z diety wszelkiego rodzaju produkty niepełnowartościowe określane często potocznie mianem pustych kalorii. Należy zadbać, by dieta podczas ciąży była zróżnicowana i zgodna z piramidą prawidłowego ożywiania. Kobieta w ciąży powinna poza tym jeść regularnie około pięciu albo sześciu posiłków dziennie, a zjadane przez nią porcje powinny być niewielkie. Oprócz tego starajmy się zjadać produkty świeże i pozbawione konserwantów. Im bardziej dana potrawa została przetworzona, tym gorzej. Zdrowa dieta w ciąży i przestrzeganie kilku prostych zasad sprawią, że po narodzinach dziecko będzie zdrowe, a matka zadowolona ze swojego wyglądu.
W czasie trwania ciąży mogą pojawić się pewne komplikacje dotyczące stanu zdrowotnego matki. I tak istnieje specjalna dieta w ciąży cukrzycowej i dieta wątrobowa w ciąży. Wówczas wszystkie produkty, jakie powinny zostać wykluczone, są wyliczone przez lekarza prowadzącego, dlatego też w czasie wizyty lekarskiej należy dokładnie dowiedzieć się, które produkty nie będą dla nas szkodliwe.
Czego nie jeść w ciąży?
Pierwszymi nawykami, których powinnyśmy się pozbyć już na samym początku trwania ciąży, są palenie tytoniu i picie alkoholu. Poza tym warto od razu rozpocząć zmianę nawyków żywieniowych. Ważne jest, aby nie jeść produktów przetworzonych, bo z reguły im dłuższy termin ważności do spożycia, tym więcej w nich niezdrowych i szkodliwych konserwantów. Najlepiej samodzielnie przygotowywać posiłki, co pozwoli na uniknięcie substancji często polepszających smak i zapach. Kiedy jest to niemożliwe, należy wybierać potrawy o najkrótszym terminie ważności oraz posiadające proste i znane nam składniki. Z diety dla kobiet w ciąży powinny być również wykluczone (lub znacznie ograniczone) produkty bardzo uczulające, np. orzeszki ziemne, owoce cytrusowe. Warto zadbać o jedzenie znacznych ilości świeżych warzyw i owoców. Dyskusyjne jest picie czarnej kawy, ponieważ jest to napój wypłukujący z naszego organizmu witaminy i sole mineralne.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze