Nie jedz tego w ciąży!
9. Mrożone owoce morza
Są one niebezpieczne ze względu na możliwość zakażenia listerią. Dozwolone jest spożywanie owoców morza w wersji ugotowanej lub puszkowanej.
8. Wątróbka
Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, jednak zawiera także duże ilości witaminy A. Tymczasem jej nadmiar może być szkodliwy dla płodu.
7. Surowe jaja
Mogą one zawierać bakterie salmonelli. Należy pamiętać, że surowe jaja często wykorzystywane są w produkcji dressingów do sałatek, majonezów, domowych lodów czy musztard. Jeżeli spożywasz posiłek w restauracji, zapytaj kelnera, co wykorzystywane jest do stworzenia danej potrawy.
6. Alkohol
Napoje alkoholowe nie powinny być spożywane przez przyszłe matki w żadnych, nawet najmniejszych ilościach. W licznych badaniach dowiedziono, że spożywanie trunków w czasie ciąży prowadzić może do wad wrodzonych i nieprawidłowego rozwoju płodu.
5. Surowe mięso i owoce morza
Nieugotowane, surowe mięso i owoce morza, w tym sushi, mogą szkodzić kobietom w ciąży. Niosą one bowiem wysokie ryzyko zatrucia salmonellą lub listerią.
4. Miękkie sery
Do odmian sera, których unikać powinny przyszłe mamy, należą m.in. feta, brie i camembert. Możliwe jest spożycie produktów, które oznaczone są jako pasteryzowane.
3. Niepasteryzowane mleko
Niepasteryzowane mleko to nic innego, jak tylko mleko surowe. Może ono zawierać groźne mikroorganizmy chorobotwórcze.
2. Ryby zawierające rtęć
Unikaj ryb zawierających wysoki poziom rtęci, takich jak rekin, makrela czy miecznik. Jeżeli chodzi o pozostałe gatunki, porcji na tydzień.
1. Wędliny
Mogą one być zakażone listerią, która przyczynia się do poronień. Spożywanie wędlin jest bezpieczne dopiero po ich odpowiednim podgrzaniu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze