Dlaczego warto rozpocząć wiosenne grillowanie?
MACIEJ GRUSZCZYŃSKI • dawno temuArtykuł sponsorowany Media Expert
Kiedy tylko za oknem robi się ciepło, od razu chcesz spędzać więcej czasu na zewnątrz. Jesteś zmęczona wieczorami pod kocem. Masz dość siedzenia w otoczeniu sztucznego światła. I chcesz poczuć wiosnę całą sobą. Umawiasz się więc z przyjaciółmi na spotkanie w ogrodzie. A może by tak rozpalić grilla?
Grillowanie to technika kulinarna uwielbiana przez Polaków. Przyznaj sama, czy istnieje w Twoim otoczeniu ktoś, kto nie lubiłby jedzenia przyrządzanego w ten sposób. Pieczenie na ruszcie wydobywa z potraw niepowtarzalny smak, a przy tym nie pozbawia go witamin i minerałów. Ale grillowanie to także świetna okazja, żeby spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto rozpocząć wiosenne grillowanie na świeżym powietrzu!
Wspólne biesiadowanie – dlaczego jest tak ważne?
Pewnie nie raz słyszałaś, że człowiek to istota społeczna. I nawet teraz, kiedy dookoła szaleje pandemia i musimy ograniczać kontakty społeczne, potrzebujemy drugiego człowieka. Jesteśmy stadni i nie umiemy żyć w odosobnieniu. Kiedy przychodzi wiosna i wszystko dookoła budzi się do życia, w nas buzują hormony. Uwalniają się endorfiny, które sprawiają, że chcemy dzielić się swoją radością z innymi. To całkiem normalne. Dlatego, jeśli tylko nadarzy się okazja, zorganizuj przyjęcie w ogrodzie. Nawet jeśli ma się on odbyć w bardzo wąskim gronie i przy zachowaniu dystansu, warto wspólnie coś razem zjeść.
Grillowane jedzenie – zdrowe czy nie?
Grillowanie to czas, kiedy dzielimy się z bliskimi pysznym jedzeniem, tysiącem anegdot i dobrym humorem. To koronny argument, który przemawia za zdrowotnymi korzyściami rozpalenia grilla. A poza tym przyrządzone na ruszcie potrawy mają wiele zalet. Są mniej kaloryczne niż np. te smażone na patelni, bo do ich przyrządzania nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu. A starannie przygotowane są zdecydowanie mniej kaloryczne.
Wybieraj zawsze świeże i sezonowe produkty. Jeżeli chcesz grillować warzywa, staraj się kupić dojrzałe i jędrne. Im więcej naturalnego cukru będą miały, tym lepsze będą w smaku. Do marynowania mięs nie stosuj gotowych mieszanek. Przygotowanie marynaty ze świeżych ziół zajmie Ci niewiele czasu. Do każdego posiłku komponuj zielone sałatki z dressingiem z oliwy i soku z cytryny lub octu balsamicznego. Nie kupuj gotowych sosów. Z naturalnych produktów można przyrządzić pyszne dipy do warzyw i mięs.
Dlaczego jeszcze warto grillować?
Za sprawą reakcji Mailarda potrawy z grilla zyskują smak i aromat, które nie da się uzyskać w inny sposób. I wcale nie chodzi tutaj o aromat węglowy, który uwalnia się z grilla. Reakcja Mailarda to moment, w którym potrawa osiąga 140°C. Polega ona na rozpadzie protein na aminokwasy, które później wchodzą w reakcję z naturalnie występującymi w jedzeniu cukrami. Karmelizacja, dym powstały podczas grillowania i odparowanie tłuszczów odpowiedzialne są właśnie za ten unikalny smak potraw.
Aby jednak grillowanie było zdrowe i bezpieczne zawsze używaj aluminiowych tacek lub folii. Nigdy nie kładź jedzenia bezpośrednio na grill. Podczas pieczenia mięsa wytapia się nawet 20% tłuszczu. Jeśli pozwolisz mu skapywać na ruszt, wymiesza się on z unoszącym się dymem, oblepiając jedzenie. A taka mieszanka może zawierać rakotwórcze substancje. Szczególnie, jeśli grillujesz na węglu. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie grill gazowy. To urządzenie do pieczenia wykorzystuje wyłącznie wysoką temperaturę i dym powstający w komorze. Dania przyrządzone w ten sposób są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne. Szybciej też będą gotowe, a Tobie pozostanie więcej czasu dla bliskich.
Teraz już wiesz, dlaczego warto rozpocząć wiosenne grillowanie. Sprawdź pogodę na najbliższy weekend, może to ten moment, kiedy rozpoczniesz sezon?
Artykuł sponsorowany Media Expert
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze