Muffiny – apetyczne, pękate babeczki
KRZYSZTOF • dawno temuSłodkie — czekoladowe, orzechowe, z wiśniami czy bananami lub wytrawne z warzywami i mięsem. Są małe, pękate i niezdrowe, ale po wyjęciu prosto z pieca nikt się nie oprze. Oto przepis na pyszne muffiny – nieduże babeczki podawane głównie w Wielkiej Brytanii, USA, Kanadzie i Irlandii.
Aż trudno policzyć wszystkie wariacje na temat mufinnów. Orzechy, migdały, maliny, jeżyny, truskawki, czekolada, banany, cynamon, skórka cytrynowa i pomarańczowa, a nawet marchewki czy ogórki – to tylko niektóre z dodatków używanych przy wypieku tych smakowitych babeczek.
Skąd wzięła się nazwa muffiny? Określenie to pochodzi od francuskiego słowa „moufflet” odnoszącego się do specyficznego, delikatnego rodzaju chleba lub od niemieckiego 'muffe', czyli niedużego ciastka. Wyróżniamy dwa rodzaje muffinów – angielskie i amerykańskie. Jedne od drugich mocno się różnią, ale w tym wpisie zajmiemy się popularnymi amerykańskimi muffinami o smaku czekoladowym.
Jak przygotować pyszne czekoladowe muffiny?
Ingredients:
2/3 cup of baking cocoa
2 large eggs
2 cups of flour
1 cup of chocolate chips
½ cup of sugar
2 teaspoons of baking soda
1 1/3 cups of milk
1/3 cup of vegetable oil
1 teaspoon of vanilla
½ teaspoon of salt
Preparation:
— Preheat your oven to 150°C.
— Coat muffin tins with non-stick cooking spray.
— In a large bowl, combine the cocoa, flour, sugar, baking soda, salt and vanilla. Stir in half a cup of chocolate chips.
— In a separate bowl, combine the eggs and milk. Add the egg/milk mixtute to the other ingredients until moistened.
— Scoop the batter evenly into the prepared pan.
— Sprinkle with the remaining chocolate chips.
— Bake for about twenty minutes or until a toothpick inserted in the middle comes out clean.
— Cool on a wire rack before removing from the pan.
Dziesiątki innych przepisów na Muffinki możecie znaleźć na www.muffinrecipes.net oraz www.joyofbaking.com. Kilka ciekawych pomysłów dostępnych jest też na stronie Wysokich Obcasów.
Słowniczek:
teaspoon – łyżeczka
Scoop – zgarnąć
flour – mąka
vegetable oil – olej roślinny
preheat – nagrzać, rozgrzać
bowl – miska
stir – zamieszać, wymieszać
combine– połączyć
ingredients – składniki
moisten – nawilżać
sprinkle – posypać
toothpick – wykałaczka
źródło: http://www.muffinrecipes.net/, wikipedia
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze